Gruvindustrin kan snabbt ställas om till fossilfri drift

Bild: Svemin

Den svenska gruv- och mineralnäringen står för cirka 8 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, och kan komma spela en mycket viktig roll i en fossilfri framtid både i Sverige och globalt. Omställningarna till fossilfri kan gå snabbt, skriver SveMin på sin hemsida.

På kort sikt handlar det om att fortsätta elektrifieringen, effektivisera transportarbetet och använda biodiesel till alla dieseldrivna motorer och maskiner. 2035 ska alla interntransporter och all maskindrift i gruvorna vara fossilfria, i enlighet med Fossilfritt Sveriges mål.

Även elektrifieringen av arbetsmaskinerna under jord går fort och den är lönsam redan nu. Paradoxalt nog minskar elanvändningen i vissa delar av gruvorna när elektrifieringen ökas. Eftersom elfordon inte ger ifrån sig några avgaser kan ventilationssystemet som i dag drar mycket el gå ner på lågvarv när det inte finns några luftutsläpp att transportera bort.  

Även digitaliseringen och automatiseringen kommer att innebära stora möjligheter för att utveckla en mer hållbar gruvdrift. Redan i dag fjärrstyrs flera av processerna i de svenska gruvorna från kontrollrum under eller ovan jord. I en nära framtid kan en första helt automatiserad gruva i Sverige styras enbart från kontrollrum ovan och digitalisering minskar dessutom energibehovet och resulterar i effektivare transportarbeten och optimerade processer.

Som EU:s största gruvnation har den svenska gruvnäringen har stor påverkan både i Sverige och utomlands, påpekar Svemin.