Nystart för grafitgruva i Hälsingland

Kringelgruvan töms nu på vatten innan produktionsstarten 2014 Foto: Flinders Woxna Graphite
Grafit är en kolkristall där atomerna bildar plana skikt med hexagonstruktur. Foto: Flinders Woxna Graphite
"All grafit som produceras går att sälja", säger Craig Griffiths, vd Woxnagruvan. Foto: Flinders Woxna Graphite

Sedan 2011 ägs den gamla grafitgruvan i Hälsingland av ett kanadensiskt bolag som kommer att starta gruvdriften på nytt. Bättre priser på grafit gör gruvan lönsam igen.

Brytningen av grafitmalm i Kringelgruvan i Ovanåkers kommun i närheten av Edsbyn beräknas komma igång under 2014. Då är det gamla dagbrottet tömt på vatten. I slutet av 1990-talet öppnades Kringelgruvan för att sedan läggas i malpåse bara ett par år senare på grund av låga priser på grafit.

 

Dyrt framställa högren grafitGruvans förre ägare (Woxna Graphite AB som var dotterbolag till Tricorona Mineral AB) beviljades redan i början av 2000-talet miljötillstånd för brytning i området och det gäller fram till 2017. I samband med det lämnades också in en ansökan om att få bygga en anläggning för termisk och kemisk rening i avsikt att kunna framställa högren grafit med en kolhalt på över 99,5 procent. Men en sådan anläggning kostar pengar och Tricorona började se sig om efter en köpare av Woxna Graphite. Köparen blev det kanadensiska bolaget Flinders Resources.– Vi är i full gång med att förbereda för produktionsstart till nästa år, säger Craig Griffiths, vd för Flinders Woxna Graphite mine. Redan nu har vi från lager sålt en mindre mängd grafit, 200 ton. Det ska vi rengöra och leverera till kunden.

Gruvan ägs numera till 100 procent av det kanadensiska företaget Flinders Resources som fått tillstånd att bryta 100 000 ton grafitmalm per år i Kringelgruvan.

 

Siktar på Europa– Ur malmen som innehåller tio procent grafit, kommer vi genom anrikning att utvinna 10 000 ton grafit per år. Med den brytningstakten kommer fyndigheten att räcka i vart fall i 25 år. Dessutom finns det fler malmkroppar som gör att grafiten kommer räcka i området under överskådlig tid, fortsätter Craig Griffiths.

Flinders siktar enbart på den europeiska marknaden med grafiten från Woxnafyndigheterna som Kringelgruvans grafit tillhör tillsammans med tre andra områden i närheten: Gropabo, Mattsmyra och Mansberg. Själva anrikningsverket ligger dock vid Kringelgruvan.

I Europa finns det nästan inte någon konkurrent som producerar grafit. Gruvor finns annars i Kina som är den största producenten i världen men där lägger man för tillfallet ner flera mindre och olönsamma gruvor.

 

Brytningen på entreprenad– All grafit som produceras går för närvarande att sälja. Den svenska grafiten testas för tillfället i Chile för att få fram den bästa kvaliteten.

Innan produktionen har startat består bolaget bara av 7 anställda som är specialiserade på geologi, miljöpåverkan och anrikningsprocessen.– När brytningen kommer i gång räknar vi med att vara 36 stycken anställda men själva brytningen av malmen kommer att läggas på entreprenad. Omsättningen kommer med nuvarande världsmarknadspriser att ligga på cirka 100 miljoner kronor om året.

 

Snabb återstartPositivt för Kringelgruvan är att den bara legat nere sedan drygt 10 år och inga större ombyggnader krävs. Det mesta går att använda som det är, bara en ombyggnad av det befintliga anrikningsverket krävs innan produktionen kan komma igång.– Världsmarknadspriserna på grafit gick under 2011 upp en del och sedan dess har det gått ner lite grann. Men vi är inte alls oroade för att det kommer prisfluktuationer, säger Craig Griffiths. Det finns en efterfrågan på grafit som är stabil.

 

 

Fakta | Woxnafyndigheten:Uppskattad brytbar mängd malm:

Kringel 2,6 miljoner ton, 10,5 procent grafit, produktionsstart 2014

Gropabo 2,1 miljoner ton, 6,9 procent grafit

Mattsmyra 2,2 miljoner ton, 8,8 procent grafit

Mansberg 1,3 miljoner ton, 9,4 procent grafit

Planerad årlig produktion 100 000 ton malm och 13 000 ton grafit