AFRY i avtal med svenska gruvbolaget Copperstone

Copperstone profilerar sig internationellt som hållbar producent av koppar. Arkivbild

AFRY har tecknat ett tvåårigt ramavtal med svenska gruvbolaget Copperstone Resources. Avtalet är en fortsättning på tidigare samarbeten. Med detta ramavtal får AFRY förnyat förtroende med att hjälpa Copperstone att nå sitt mål att bli en av de internationellt mest hållbara producenterna av koppar.

Det svenska gruvbolaget Copperstone planerar att återöppna Viscariagruvan i Kiruna, Sverige. Gruvan lades ner under millenniumskiftet då efterfrågan på koppar sjönk. Idag är behovet stort av bland annat koppar i omställningen till förnybar energi. När Copperstone planerar för att öppna upp Viscariagruvan i Kiruna är effektiv vattenhantering och cirkulära flöden viktiga aspekter för en ansvarsfull gruvdrift.

AFRY kommer genom ramavtalet bidra med expertis via en bredd av kompetensområden med fokus på hållbara lösningar och bästa tillgängliga teknik. Det inkluderar tjänster inom multidisciplinär teknik inom miljö, geoteknik, process, mekanik och rörledningar, el, automation, digitalisering, anläggning och konstruktion samt hållbarhetstjänster.

Samhället går mot en ökad användning av förnybara energikällor, och metaller spelar en central roll i denna omställning. Våra beräkningar tyder på att Viscaria skulle kunna producera 30 000 ton koppar per år. Vår ambition sträcker sig också till att optimera möjligheterna för reMining - att återanvända och nyttja materialet från tidigare gruvbrytning i större utsträckning, säger Emma Mäkitaavola, projektchef på Copperstone Resources.

– Vi har en unik spetskompetens genom vårt center för framtidens gruv- och metallsektor i Sverige tillsammans med hela AFRYs tjänsteutbud och vårt fokus på hållbarhet. Vi är stolta över att få bidra till den gröna omställningen och Copperstones mål med sin verksamhet och vi ser fram emot vad vi kan åstadkomma tillsammans för att skapa en modern och ansvarsfull gruvdrift, säger Lisa Vedin, Head of Process Industries division för AFRY i Sverige.