Australien expanderar hellre befintliga kolgruvor än startar nya

Hamnen i Newcastle, Australien. Foto: CSIRO/Wikimieda Commons

Australien är en av världens största producenter av kol, såväl termiskt som metallurgiskt kol, men efter att ha skördat frukterna av de höga kolpriserna under hela 2022 och första delen av 2023 ser 2024 ut att bli ett betydligt tuffare år för de australiensiska kolgruveföretagen. 

Terminspriset för termiskt Newcastle-kol, det viktigaste asiatiska riktmärket för termiska kolpriser, sjönk med 13 procent i januari och minskade 66 procent jämfört med samma tid förra året. På liknande sätt sjönk det australiensiska metallurgiska kolet med 11,7 procent under de första två veckorna i mars på grund av minskad efterfrågan från Kina.

Samtidigt som priserna sjunker ökar kostnaderna, vilket pressar gruvarbetarnas marginaler ytterligare. Det återspeglas i orderböckerna för Australiens största kolgruveföretag, skriver sajten Mining-technology.

Arbetskraftsbrist är ett stort problem generellt för Australiens gruvindustri och det kan göra det lönsammare att expandera befintliga gruvor i stället för att satsa på greenfieldprojekt, då en stor gruva kan dra nytta av automationstrenden med förarlösa fordon. Sådana skalfördelar finns inte med en mindre gruva.

Dessutom gör de strängare miljölagarna i Australien att godkännandeprocessen på delstatlig och federal nivå blir mer komplicerad Mining-technology konstaterar att samtliga tillståndsansökningar i den kolrika delstaten New South Wales rör expansionsprojekt och inga är greenfieldprojekt.

Till det kommer att flera av Australiens största banker börjat vägra finansiering av kolprojekt, vilket gör att bolagen hänvisas till att ta lån till högre kostnader av till exempel hedgefonder. Vilket också bidrar till att expansionsprojekt föredras framför nya gruvprojekt.