Zambia kan öka kopparproduktionen med en miljon ton per år till 2026

Karta: Wikimedia Commons

Zambia i södra Afrika satsar på ökad kopparproduktion.  Zambias kopparproduktion kan stiga till cirka en miljon ton per år 2026, eftersom investeringar i att utöka produktionen i gruvor fortsätter att öka kapaciteten, har landets finansminister Situmbeko Musokotwane sagt, uppger Mining-technology.

Kopparproduktion är en viktig del i Zambias ekonomi, men har gradvis minskat i landet. Zambia är dock fortfarande Afrikas näst största producent av koppar.

Regeringen vill höja produktionen till cirka 3 miljoner per år i slutet av 2030.

Enligt Mining Technologys moderbolag GlobalData sjönk kopparproduktionen i Zambia från 800 000 ton 2021 till 792 000 ton 2023.

Produktionen kan dock få ett uppsving genom återupptagandet av verksamheten vid Mopani Copper Mines, som har säkrat en ny investerare, och Konkola Copper Mines (KCM), efter att staten löst en ägartvist med indiska Vedanta Resources.

Musokotwane sade på en radiokanal nyligen: "De två gruvjättarna [Mopani och KCM] som var utanför ekvationen, är nu tillbaka” enligt Global Data.

Musokotwane tillade att investeringar i att expandera First Quantums Kansanshi-gruva också förväntas stödja ökningen av metallproduktionen.

Förra året meddelade gruvbolaget Barrick Gold att de ska investera nästan 2 miljarder dollar som en del av ett projekt för att öka kopparproduktionen vid dess Lumwanagruva i Zambia, med målet att förlänga gruvans livslängd till 2060. Enligt Barricks prognoser kommer gruvan nå cirka 240 000 ton år 2028.

Förra månaden tecknade Förenade Arabemiraten-baserade International Resources Holding ett joint venture med Jubilee Metals Group för att utvinna koppar i Zambia, med planen att etablera fyra nya processanläggningar i landet.

"Så i slutet av 2025 till 2026 kommer vi att producera mer än en miljon ton koppar," konkluderade Musokotwane.