Sandvik i Tammerfors leder vägen inom framtidens gruvteknik

Sandviks testanläggning i Tammerfors, Finland. Foto. Sandvik

I Tammerfors, Finland, driver gruvföretaget Sandvik en avancerad verksamhet som fokuserar på utveckling och testning av nya gruvteknologier. Deras anläggning är en hubb för innovation där digitala lösningar och elektrifiering står i centrum för att möta dagens utmaningar inom gruvindustrin.

Företaget investerar kraftigt i forskning och utveckling (FoU) för att skapa hållbara och effektiva gruvdriftslösningar. Genom samarbete med kunder, akademiska institutioner och andra branschaktörer strävar Sandvik efter att utveckla produkter som inte bara möter, utan överträffar kraven från gruvägare, operatörer, underhållspersonal och slutanvändare.

Testgruva

I Tammerfors testgruva använder Sandvik 5G-teknologi för att möjliggöra snabb och pålitlig dataöverföring, vilket är avgörande för att kunna genomföra realtidsanalys och förbättra gruvprocessernas effektivitet och säkerhet. Denna teknologi gör det möjligt att fjärrstyra maskiner och genomföra övervakning i realtid, vilket ökar produktiviteten samtidigt som det minimerar riskerna för personalen.

En av de mest framträdande innovationerna är Sandviks arbete med elektrifierade gruvfordon, vilka bidrar till en betydande minskning av CO2-utsläppen i gruvdriften. Genom att ersätta dieselmaskiner med batteridrivna alternativ minskar inte bara de direkta utsläppen från fordonen utan även behovet av ventilation i gruvorna, vilket i sin tur leder till ytterligare energibesparingar och kostnadsminskningar.

Autonom gruvdrift

Sandviks AutoMine® Concept är ett exempel på företagets ledarskap inom autonom gruvdrift. Dessa självkörande maskiner ökar inte bara produktiviteten utan förbättrar också säkerheten genom att ta bort människor från potentiellt farliga arbetsmiljöer under jord.

Sandviks satsning i Tammerfors understryker företagets åtagande att ligga i framkant av teknikutveckling inom gruvindustrin. Med en kombination av avancerade digitala lösningar och en stark fokusering på hållbarhet, är Sandvik väl positionerat för att leda omvandlingen mot en mer effektiv global gruvdrift.

Källor: Kaivosteollisuus / Sandvik