Stora diversifierade gruvföretag tvingas kämpa under 2024

First Quantum är ett globalt kopparföretag, som tillverkar koppar i form av koncentrat, katod och anod och har lager av nickel, guld och kobolt. Foto: First Quantum Minerals

Under 2024 har de stora fem diversifierade gruvföretagen haft det kämpigt. Vid slutet av första kvartalet hade MINING.COM TOP 50-ranking av världens mest värdefulla gruvföretag en sammanlagd marknadsvärdering på strax under 1,4 biljoner dollar, en minskning med 13 miljarder sedan årets början.

Den historiska guldresan och kopparens återkomst, upp 14 respektive 12 procent hittills under 2024, tog fart först efter marskvartalets slut. Koppar och guld dominerar ändå listan över de bästa presterande under Q1.

Branschens mäktigaste och mindre lyckade

Den bristfälliga sammanslagna prestationen för sektorns stora aktörer kom trots återhämtningen i branschmetallerna. Aluminium handlas inte långt ifrån 52-veckors högsta, men zink verkar osannolikt att bryta 3 000 dollar per ton när som helst snart, och kobolt guppar runt historiska bottennivåer under 30 000 dollar per ton.

Nickel har ökat efter förra årets låga nivåer på mitten av 15 000-talet, men förblir fast i björnterritorium. Litiums lycka under 2024 ser också ut att vara i fara att avta.

Sentimentet gentemot PGM har knappast förbättrats med både platina och palladium som sjunker lägre under 2024. Även järnmalmspriserna, tillbaka över 100 dollar per ton - det diversifierade storföretagens huvudsakliga inkomstkälla - var inte tillräckligt för investerare att återvända till sektorn.

Guld och koppar

Guldet och kopparn lyfter First Quantum Minerals med marknadsvärde upp 58 procent i US-dollar gjorde en välkommen återkomst på plats 44 efter att ha fallit ut i slutet av förra året efter nedläggningen av sin Cobre Panama-gruva.

Amman Mineral fortsatte sin fantastiska resa - den indonesiska koppar- och guldgruvan har lagt till 380 procent i värde sedan sin notering i juli och kan snart konkurrera om en plats i topp 10.

Fick hjälp av röda metaller

Lundin Mining går med i topp 50 för första gången, hoppar fem platser till 48 och klättrar redan tack vare röda metaller som närmar sig 14-månaders höjder. Lundins 25-procentiga ökning under 2024 återställer också Vancouver som den främsta platsen bland topp 50-huvudkontoren efter Pilbara Minerals utträde under detta kvartal.

Anglogold Ashantis återinträde ökar antalet ädelmetallsgruvföretag i toppskiktet till 10 och deras samlade värde till 183 miljarder dollar.

Kinas Yintai Gold, som i februari köpte Kanadas Osino Resources, skulle också kunna utmana för en position i den övre skiktet från sin nuvarande 54:e plats om guldet fortsätter att stiga. Men den långsiktiga topp 50-deltagaren KGHM har en backe att bestiga för att komma tillbaka trots att aktierna i det polska gruvföretaget har stigit 15 procent hittills i år.

Silver bäst presterande metallen

Pan American Silver, liksom dess primära metall, skulle kunna rida på guldets våg till att bli den enda silverfokuserade gruvan i topp 50 efter Fresnillos utträde för över ett år sedan. Silver är nu det bäst presterande metallen hittills i år, upp över 18 procent.

Diversifierad motgång Under det första kvartalet drev de 50 främsta gruvföretagen som helhet sidledes, men de största diversifierade företagen stod inför motvindar när 2024 började, och ovanligt nog finns några av de största namnen inom gruvindustrin på listan över de sämsta presterarna under kvartalet.

De enda 100 miljarderna-dollarsföretagen i rankingen - BHP och Rio Tinto - hade båda minskat med tvåsiffriga procenttal vid slutet av Q1, och Glencores omvärdering de senaste åren gick i omvänd riktning med minskningar på 9 procent under 2024.

Nickel med prestanda

Vales tillbakadragande från sin värdering vid slutet av 2023 placerar aktien stadigt i björnterritorium med förluster på nästan 24 procent i US-dollar. Den brasilianska jätten sålde 13 procent av sin basmetallsektor för 3,4 miljarder dollar till bland annat Saudiarabiens statliga investeringsfond, men med tanke på nickels prestanda verkar en separat notering vara utesluten för nu.

Anglo Americans aktie hade ett ganska lugnt Q1 2024 efter den skarpa försäljningen under andra halvåret 2023 som utlöstes av kopparprognoser, PGM och sydafrikanska elproblem, och trots de dåliga nyheterna från sitt Woodsmith-gödselprojekt i England.

Trots det har aktien sjunkit under en marknadsvärdering på 30 miljarder dollar för första gången sedan pandemins början och förlusterna under de senaste 12 månaderna överstiger 30 procent. Rykten om att Glencore kan vara intresserat efter att det schweiziska jättebudet på hela Teck Resources föll igenom har lugnat sig, troligen av rätt anledningar.

Ökade med 30 procent

Rankingen förblir tung, men som grupp sjönk de historiska fem diversifierade gruvföretagens andel av MINING.COMs Top 50:s totala värdering till en ny låg nivå på 29 procent, ner från 36 procent vid slutet av 2022.

Kinas glädje De historiska fem diversifierade företagen bör rättvist utökas till sju och inkludera Saudiarabiens Ma'aden och Zijin Mining. Det högt förvärvsaktiva kinesiska företaget har ökat med över 30 procent hittills i år och verkar vara väl etablerat bland topp 10.

Zijing, med bas i Xiamen, föll precis utanför en marknadsvärdering på 60 miljarder dollar vid slutet av Q1 (indeed, guld- och kopparrallyt i den första veckan av Q2 har nu lyft aktien över den milstolpen).

I mittens rike

På listan över de bästa presterande under kvartalet ligger Zijin strax bakom CMOC Group, tidigare China Molybdenum och under många år före omkörningen av Zijin det mest värdefulla mittkinesiska gruvbolaget, och före Jiangxi Copper, som hoppar 9 platser till 41 under Q1.

De 10 kinesiska företagen på listan är samlade värda 192 miljarder dollar eller 14 procent av det totala värdet, upp från 8 företag värda 115 miljarder dollar och 9 procent för tre år sedan.

Litiumförlust Tre räknare föll ut ur topp 50 under det första kvartalet. Brasiliens CSN Mineração, en järnmalmsgruva, Kinas Huayou Cobalt och den australiensiska litiumproducenten Pilbara Minerals.

Pilbara Minerals förlorade bara mot Kinross Gold om den sista platsen vid slutet av mars, och litiumpriserna har återhämtat sig något i år, men förmodligen inte tillräckligt för att litiumsektorn ska prestera bättre än guldaktier under Q2.

Fusionen kraftlös akt

Fusionen av Livent och Allkem för att bilda Arcadium Lithium ledde inte heller till en ökning av litiumbrytningens representation i rankingen. Arcadium Lithium har pressats ner till under en marknadsvärdering på 5 miljarder dollar i år.

Från sin höjd på en samlad värdering på 119 miljarder dollar vid slutet av det andra kvartalet 2022 har det kombinerade värdet av litiumaktierna i topp 50 nu fallit till 59 miljarder dollar.

Källa: Mining.com