Positiva besked om guldfyndigheter i Vindelgranseleområdet

Karta över området kring Vindelgransele. Karta: Botnia Exploration

Första testet av Botnia Explorations guldmineralisering ger goda resultat

Det första testet av Botnia Explorations guldmineralisering Fäbodtjärn i Bolidens smältverk Rönnskär gav mycket positiva besked. Resultatet tyder på att företagen tillsammans kan ha hittat en alternativ kvartsleverantör för Boliden – och samtidigt utvinna både guldinnehåll och kvarts i Botnias guldfyndigheter i Vindelgranseleområdet i Västerbotten.

Nu fortsätter de kommersiella diskussionerna mellan bolagen. Till sommaren planerar Botnia att starta nästa fas med provbrytning av cirka 8 000 -10 000 ton guldhaltig kvartsmineralisering. Provbrytningstillståndet ger Botnia rätten att bryta totalt 25 000 ton inklusive gråberg.

– Jag är mycket glad över att testet gått så bra. Vi ser långsiktiga affärsmöjligheter för både Botnia och Boliden – och dessutom kan vi bidra till en hållbar utveckling i Västerbotten, säger Bengt Ljung, vd Botnia Exploration Holding.

Affärsmodellen innebär att det tonnage som utvinns vid brytning av fyndigheten inte behöver anrikas, vare sig på plats eller i ett externt anrikningsverk, vilket är mycket positivt för Botnia. I stället kan materialet gå direkt från gruvan till ett smältverk där man kan använda kvartsen som slaggbildare och utvinna de mängder guld som tidigare tester har påvisat. Detta innebär både stora besparingar och bättre utbyte av värdemineral.

Den planerade provbrytningen i Vindelgransele ska inledas under försommaren och pågå under cirka två månader. Arbetet bygger på det provbrytningstillstånd som erhölls av Länsstyrelsen 2015.