LTU i samarbete med Nasa

Foto: LTU
Foto: LTU

NASA/Jet Propulsion Laboratory och forskargruppen i robotik vid Luleå tekniska universitet har påbörjat ett långsiktigt samarbete kring drönarteknik. Tanken är att autonoma drönare ska användas för utforskning av planeter.

– Det är ett ärofyllt och prestigefyllt samarbete för robotikforskningen vid Luleå tekniska universitet. Nu får vi möjlighet att utföra grundforskning inom robotik och artificiell intelligens med en av världens bästa forskningsorganisationer, känd för sin banbrytande verksamhet inom rymdutforskning, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation vid LTU i ett pressmeddelande.

Det var Jet Propulsion Laboratory, JPL, som initierade samarbetet och tog kontakt med robotikgruppen. Anledningen var forskargruppens gedigna erfarenheter inom autonom fältrobotik och artificiell intelligens, enligt LTU.

Som en av de första forskargrupperna i världen har de till exempel kunnat uppvisa AI-baserad navigering av autonoma drönare i gruvor, en applikation som direkt kan överföras till flygande utforskning av planeter. Att navigera i okända miljöer på avlägsna planeter kan vara både farligt och svårt och ställer helt nya krav på både robotik och AI. Drönare kan dessutom klara uppgifter långt utöver vad ett semiautonomt markgående fordon klarar av.

Som ett resultat av samarbetet inom planetär utforskning, fick robotikgruppen också möjlighet att delta i NASA:s lag i DARPA Subterranean Challenge, världens mest avancerade och prestigefyllda robotik- och AI-tävling. Utöver NASA och Luleå tekniska universitet består laget av California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology och Korea Advanced Institute of Science and Technology. Förutom Luleå tekniska universitet deltar endast två andra europeiska universitet i tävlingen, ett från Schewiz och ett från Tjeckien. Att få delta är således ett stort erkännande för robotikgruppen.