”Google för gruvor”

Under Euro Mine Expo demonstrerade Pascal Hansson, ingenjör på Mobilaris, företagets tredimensionella positioneringssystem för gruvindustrin.  Foto: Christer Wiik

Luleåföretaget Mobilaris är ett bolag som utvecklar en rad olika former av mjukvarutjänster för i synnerhet gruvindustrin. Under Euro Mine Expo demonstrerade bolaget sitt underjordiska positioneringssystem, ibland även kallat för ”Google för gruvor” en säkerhetslösning som kan spåra personal, utrustning och produktion i realtid - allting visualiserat i 3D.

- Vi gör beslutsstödsystem för underjordsgruvor, detta med hjälp av positioneringssystem som bygger på gruvans installerade wifi-accesspunkter som alla har en definierad geografisk position i sid- och höjdled, säger Pascal Hansson, ingenjör på Mobilaris.

Systemet används dels för säkerhetsaspekten: vid brand eller rökutveckling så går det snabbt att identifiera var all personal finns, men även för att effektivisera produktionen, för att snabbt finna var all utrustning och alla gruvfordon finns utplacerade.