Försöken att rädda det krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources fortsätter.
Under dagen satt företagets ledning och advokaten som leder rekonstruktionen i krismöte. Men när tingsrätten i Luleå stängde sin expedition i eftermiddags hade ingen konkursansökan lämnats in.
Advokat Lars Söderqvist, som leder rekonstruktionen, satt under dagen i möte med ledningen om företaget ska gå i konkurs eller om försöken till rekonstruktion ska fortsätta.
-De samtal som pågår mellan rekonstruktören, företagsledningen och finansiärer är inte avslutade utan kommer att fortsätta, uppger kommunikationsdirektör Jonas Lundström på Northland Resources.
På gruvområdet i Kaunisvaara i Pajala har arbetet stoppats och all verksamhet ligger nere. De cirka 200 anställda väntar på ett besked om sin framtid.
Gruvfacket har inte gett upp hoppet om att ledningen för Northland Resources ska hitta en lösning på bolagets stora ekonomiska problem.
-En konkurs är en lösning som vi helst vill slippa. Det bästa är om det blir en snabb och långsiktig lösning av finanskrisen så att produktionen kan komma i gång igen, säger Tomas Nilsson ordförande för IF Metall i Malmfälten.
Gruvfackets ordförande var i helgen i gruvan utanför Pajala och träffade sina medlemmar.
-Visst finns en oro, men alla tror att det löser sig. Just nu har vi inte så mycket att informera om. Vi väntar på ett besked från bolagets ledning som är utlovat under dagen.
Om bolaget begärs i konkurs ser Gruvfacket en möjlighet för staten att gripa in.
-Vi ser helst att staten kan säkra våra viktiga mineraltillgångar och det vore optimalt om LKAB skulle bli nya ägare, säger Nilsson.
Vid konkurs finns en risk för att de tillgångar i form av olika maskiner och utrustning som finns i gruvan försvinner och försvårar en återstart av gruvbrytningen.
-Det är viktigt att alla anläggningar är intakta. Det är en förutsättning för att eventuella nya ägare snabbt ska komma igång med gruvbrytningen, säger Nilsson.
Sparekonomen Claes Hemberg på Avanza Bank är mycket kritisk till hur Northland Resources bolagsledning agerat under krisen.
-12 000 små aktieägare har förlorat stora belopp. De har vilseletts av bolagets ledning som hela tiden skönmålat den verkliga situationen. Vi har inte ens fått någon riktig förklaring till hur en förlust på 2,5 miljarder kronor plötsligt dök upp utan att någon som helst varningsklocka ringde. Börsen eller finansinspektionen borde granska turerna kring Northland, säger Hemberg till TT.
Claes Hemberg är i ett brev till sina kunder mycket tuff i kritiken av gruvbolagets ledning. Han konstaterar bland annat att aktieägarna drabbats av stora förluster då bolaget klarat sig undan en närgången granskning under de månader krisen pågått eftersom bolaget kunnat balansera mellan tre finansinspektioner och tre börser - Northland har varit noterad på Torontobörsen, men varit mest handlad på börsen i Oslo - och de flesta aktieköparna har funnits i Sverige.
(TT)