Botnia Exploration: Fäbodtjärn möjlig guldgruva

Foto: Veidekke
Foto: Veidekke

Fäbodtjärn i Västerbotten har goda möjligheter att utvecklas till en framgångsrik guldgruva med god lönsamhet. Miljöpåverkan väntas bli blygsam och lokalbefolkningen är entusiastisk.

Den bilden ger vd Bengt Ljung efter veckans besked från Luleå tekniska universitet om att guldet bör kunna utvinnas med enkla gravimetriska metoder, snarare än komplicerade och riskfyllda lakningsprocesser.

"Det handlar om en underjordsgruva som ska göra ett mycket litet avtryck i naturen. Vi vill att det ska bli ett 'show case' för hur en gruva kan drivas miljövänligt", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt tidigare studier baserade på borrningar ned till 320 meters djup innehåller fyndigheten 210 000 ton malm med en genomsnittlig guldhalt på höga 7,1 gram per ton, klassad som antagen mineraltillgång. Det innebär en livslängd på gruvan om fem-sju år.

"Fyndigheten är öppen från 320 meter, vi har bara inte borrat djupare. Dessutom finns guld i sidoberget, som inte är inkluderat. Givetvis hoppas vi kunna förlänga livslängden under resans gång", säger Bengt Ljung.

En viktig del i processen är att få med sig lokalbefolkningen och Botnia Exploration anser sig ha goda kontakter på plats.

"Häromdagen träffade vi markägarna och de var mycket entusiastiska. Vi tycker också att vi har ett gott förhållande till den närliggande samebyn. Jag tror inte att samerna kommer att påverkas negativt av våra planer", fortsätter Botniachefen.

Bolaget bedriver för närvarande två processer för tillståndsansökning. Den ena, för provbrytning, hanteras av Länsstyrelsen, medan den andra, för bearbetningskoncessionen, sköts av Bergsstaten, den statliga institution som handlägger ärenden om gruvverksamhet.

"Jag räknar med att provbrytningen ska kunna komma i gång i mars eller april nästa år", säger Bengt Ljung.

Planen är att bryta 8 000 ton malm, som ska anrikas i ett annat bolags anrikningsverk. Om kalkylerna stämmer blir resultatet 40 kilo guld, värt i storleksordningen 11 miljoner kronor.

"Det ger oss ett positivt kassaflöde och innebär att vi inte behöver gå till ägarna för att hämta in mer pengar".

Bergsstatens tillstånd tar normalt cirka två år att få, vilket betyder att verksamheten skulle kunna vara i gång på allvar under 2016 eller början av 2017.

"Några stora investeringskostnader kommer inte att behövas. Vi räknar med att leasa utrustning och använda entreprenörer", säger Bengt Ljung.

I Botnia Explorations styrelse ingår, förutom Bengt Ljung, också Per-Erik Lindvall, med en bakgrund bland annat från LKAB och Boliden. Styrelseledamot är Pär Weihed, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet. Posten som chefsgeolog innehas av den tungt meriterade holländaren Frank vad der Stijl.

(Nyhetsbyrån Direkt)