Landshövding anmäls efter gruvfiasko

Foto: Northland Resources
Foto: Northland Resources

Landshövdingen i Norrbottens län väntade flera år med att anmäla Northland Resources för miljöbrott. Nu anmäls Sven-Erik Österberg till justitieombudsmannen. Samtidigt letar han efter en ny köpare till det konkursdrabbade bolaget.

För två år sedan anmälde en boende vid malmbanan som fått sina ägor nedsmutsade av Northland Resources öppna tågvagnar företaget för miljöbrott. Trots att Länsstyrelsen hade alla fakta väntade den med att agera tills konkursen var ett faktum, skriver SvD. Nu JO-anmäler den boende länsstyrelsen och landshövdingen i Norrbottens län, Sven-Erik Österberg (S).

Svenska Dagbladet har även rapporterat att Österberg sitter på dubbla stolar: både i Pajalagruppen, som arbetar för gruvans fortsatta drift, och som ansvarig för miljöinspektionerna av den. Efter SvD:s granskning har en förundersökning om mutbrott inletts av Riksenheten mot korruption.

Flera köpare
I dag landade bouppteckningen efter det konkursdrabbade bolaget hos Luleå tingsrätt. Enligt konkursförvaltaren Hans Andersson beräknas skulderna uppgå till 14 miljarder kronor, medan en miljard uppges finnas på tillgångssidan.

Det största kravet, motsvarande 8,2 miljarder kronor, står obligationsägarna för eftersom verksamheten i huvudsak finansierats av företagsobligationer.

De tillgångar som finns består främst av realvärden som gruvan i sig, anrikningsverket och järnvägsvagnar till ett sammanlagt värde av en miljard kronor.

Trots de fallande järnmalmspriserna som bidrog till konkursen hävdar Hans Andersson att det finns flera köpare.

-Det som är uppsidan för Northland är att man har en helt fungerande produktion i alla led. Man har tillstånd för gruvan, ett uppfört anrikningsverk, en logistikkedja och möjlighet till utskeppning till slutkunden.

Överproduktion
Banken SEB:s gruvanalytiker Julian Beer är skeptisk till utsikterna att hitta en köpare.

-Om ett företag inte har några utsikter till ett positivt kassaflöde kommer ingen att köpa det, förutom ifall det finns pengar att tjäna på försäljning av tillgångarna.

Enligt Beer skulle det dröja länge för Northland att bli lönsamt, med tanke på att Kina har en enorm överproduktion av järnmalm, vilket håller nere priserna.

Under de närmaste åren tror han på minskad efterfrågan på järnmalm, vilket kommer att inverka negativt på priserna.

(TT)