Personsäkerhet i fokus på gruvseminarium

Foto: Dannemora Mineral
Foto: Dannemora Mineral

Personsäkerhet stod i fokus på Inspectas gruvseminarium i Luleå, särskilt med tanke på brand. Under sextiotalet omkom i snitt 15 gruvarbetare per år. Antalet döda i gruvolyckor på 2000-talet kan räknas på ena handens fingrar. Men fortfarande kan det göras mer på området.

Exempelvis kan samarbetet mellan gruvbolagens insatsgrupper och den offentliga räddningstjänsten utvecklas och förbättras.

- Man reflekterar sällan över att projektfasen är nästan lika arbetsintensiv som driftsfasen. Om man lägger ner 400 000 mantimmar på att planera och genomföra ett projekt under 1,5 år så omfattar driftsfasen under 40 år kanske drygt 500 000 arbetstimmar, enbart 25 procent mer. När olycksrisken bedöms måste detta beaktas, säger Per Lundström, sektionschef på LKAB, i ett pressmeddelande.

- Säkerheten utvecklas i samarbete med kunden, t ex via BRAGS. Exempel är att de svenska gruvbolagen tagit fram en gemensam kravspecifikation för skrotare. Bra säkerhetsdetaljer är fjärrstyrning, dubbla bromssystem, skydd mot oavsiktlig rörelse et cetera, berättar Anders Nilsson och Jonas Stenberg från JAMA i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Gruvbränder skiljer sig mycket från andra bränder. Det är en lång väg ut och in, det tar tid att dra slangar. Röken fyller snabbt gångar och tillgången till släckningsmedia är begränsad.

- En OPA, Olycksplatsansvarig, som känner sin gruva och agerar länk mellan räddningstjänst och gruvpersonal är guld värd. Värmekameror underlättar orienteringen men problemet är små värmeskillnader mellan golv, vägg och tak, vilket gör det svårt att hitta. Ökad ventilation minskar toxiciteten men sprider branden snabbare. Ny positioneringsteknik, bättre informationsöverföring och autonoma släckfordon är saker som vi forskare ser framför oss, förklarar Maria Kumm från SP, i ett pressmeddelande.

Rätt kunskap sparar pengar.
- En grundlig riskanalys både i konstruktionsfasen och vid eventuella ändringar lyfter fram risker så att de kan hanteras eller helt elimineras. Ta vara på hela gruppens erfarenheter och dokumentera arbetet – då förs kunskapen vidare. Skapa säkerhet, inte papper eller rutiner, uppmanar Bertil Forsberg från Inspectas kvalitetsavdelning, i ett pressmeddelande.