Botnia Exploration har genomfört kompletterande borrningar i Fäbodtjärn som ger en ännu tydligare bild av mineraltillgången. Fyndigheten bedöms nu innehålla totalt 196 kton varav 111 kton med en genomsnittlig guldhalt på 8,5 gram per ton.
Guldet uppträder huvudsakligen som fritt guld och preliminära anrikningstester utförda av Luleå Tekniska Universitet visar att stora delar av guldet går att utvinna gravimetriskt.
– Hela 57 procent klassas nu som indikerad mineraltillgång. Det är ett mycket glädjande resultat och innebär att vi ser positivt på att starta brytningen så snart alla tillstånd är på plats. Den ansökan om bearbetningskoncession som vi lämnade till Bergsstaten strax före midsommar i år kommer nu att kompletteras med denna bedömning. Det är vår absoluta ambition att Botnia ska bli ett föredöme för småskalig gruvbrytning i Sverige, säger Bengt Ljung vd på Botnia Exploration Holding AB.
– Utöver den goda nyheten att företagets prospekteringsinsatser har resulterat i ökad kännedom om geologin så är geometrin hos fyndigheten också stabil och förutsägbar. Mineraliseringen finns där vi förväntar oss att den ska vara. Detta faktum underlättar framtida gruvplanering, säger Per-Erik Lindvall styrelseordförande i Botnia Exploration Holding AB.
En preliminär brytningsplan som upprättats av Botnia visar att fyndigheten har potential att utvinnas ekonomiskt. En driftsatt gruva kan ha en beräknad livslängd på sju-åtta år.