Ny ägare för Vattenfalls kolbrytning klar nästa år

Jänschwalde är Tysklands största brunkolseldade kraftvärmeverk med en installerad effekt på 3 000 megawatt. Kraftverket har sex block på vardera 500 megawatt. Foto: Vattenfall
Jänschwalde är Tysklands största brunkolseldade kraftvärmeverk med en installerad effekt på 3 000 megawatt. Kraftverket har sex block på vardera 500 megawatt. Foto: Vattenfall

Det pågår en intensiv debatt om Vattenfalls brunkolsverksamhet även i Tyskland parallellt med landets så kallade Energiewende. Kolkraften står idag för omkring 46 procent av landets elproduktion. Det är framför allt i östra delen där svenska Vattenfall bedriver brunkolsbrytning i stora dagbrott.

- Förhandlingarna om en ny ägare för Vattenfalls tyska brunkolverksamhet beräknas bli klar senast under första kvartalet nästa år, meddelade nyligen Europé AG:s vd Hubertus Altmann inför 300 delstatspolitiker och ledande representanter från tyska energiindustrin i samband med delstaten Brandenburgs 17:e Energidag i staden Cottbus.

Samtidigt i sökandet efter en köpare för den befintliga verksamheten på 7 olika orter i delstaterna Brandenburg och Sachsen planerar Vattenfall öppnandet av ett nytt dagbrott i Welzow-Süd, som innehåller drygt 200 miljoner ton brunkol och ligger på gränsen mellan dessa två delstater.

- Vattenfall satsar för närvarande även för utveckling av nya förfaringssätt som minskar mängden av koldioxid avsevärt vid brunkolsutvinning och produktion av el. Det handlar bland annat om olika former av torrbehandling av brunkol, berättade Hubertus Altmann.

Tryckvirvelskikt
Forskningen syftar till att rusta om kraftverk för användning av torrt brunkol (TBK – ZS), förbränning av koldamm (från brun- och stenkol) under tryck, förbränning av brunkol, stenkol och biomassa i tryckvirvelskikt (DDWT).

Teknikerna för att minska koldioxidutsläppen från kolkraftverken är dock dyra.

- En sådan upprustning kommer dock att höja slutkundernas kostnader för elektricitet med tio procent, konstaterade Vattenfalls vd i Tyskland.

- Altmann nämnde även Vattenfalls tidigare CCS- projekt som en möjlighet. Metoden innebär att man från stora punktutsläpp av koldioxid avskiljer koldioxiden varefter den komprimeras och transporteras, i till exempel pipelines, till en lagringsplats där den pumpas ner i en geologisk formation djupt under marken eller havsbotten.

- Förfaringssättet har dock visat sig som politiskt ogenomförbart i Tyskland, konstaterade Hubertus Altmann.

Utanför konferensbyggnaden i Cottbus demonstrerade en grupp lokala miljöaktivister både mot Vattenfalls planer på att sälja sina kolkraftverk och att öppna nya dagbrott i Welzow-Süd och Nochten. 

Detta skulle enligt aktivisterna leda till att ytterligare tre östtyska byar måste utrymmas och att invånarna tvingas flytta till en annan plats.

Vattenfalls försäljning av verksamheten är inte heller populärt bland Brandenburgs och Sachsens miljöorganisationer.

- En av budgivarna sägs vara en skum privat energimagnat från Tjeckiska Republiken, förvarnade en av aktivisterna utanför konferenslokalen i Cottbus.

Brandenburgs energiminister Gerber vill också behålla Vattenfall som arbetsgivare för 8000 människor i delstaten, men för honom är en utfasning ännu inte aktuellt.

Planerar på nya dagbrott
De tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen vill att Vattenfall går vidare med processen att öppna nya brunkolsbrott. Det är många arbetstillfällen som står på spel i en del av Tyskland där det redan är ont om jobb.

Enligt DN lovar därför delstaternas regeringschefer, Dietmar Woidke och Stanislaw Tillich, i ett brev till svenska riksdagens näringsutskott, att oberoende av försäljningsplanerna ”göra allt för att skynda på den nödvändiga administrativa processen" för Vattenfall i det pågående arbetet med att öppna nya dagbrott i Welzow-Süd och Nochten.

Konferensen i Cottbus var en av de många av dagens tyska sammankomster där landets Energiewende debatteras intensivt.  Den tyska energiomställningen beräknas kosta 20 miljarder euro om året.

I juni 2011, tre månader efter katastrofen i Fukushima, tillkännagav den tyska regeringen att man skulle satsa på en "Energiewende" och avveckla kärnkraften. Strax därefter stängdes åtta tyska kärnkraftverk.

En köpare
Det har funnits en bred konsensus i det tyska samhället och de viktigaste partierna är överens: 2022 ska Tysklands elförsörjning vara fri från kärnkraft och till stor del komma från förnyelsebara källor.

Angela Merkels borgerliga regering har målsättningen att grön energi ska svara för hela 80 procent av elproduktionen senast 2050. Kol spelar då ingen roll alls.

Innan det blir verklighet blir i första taget Vattenfalls uppgift att hitta en köpare, där ägaren, det vill säga den svenska regeringen, kommer ta ställning till en affär först när den presenteras av bolaget.