Fortsatt ökad global efterfrågan på stål

Foto: Typoagent/Wikimedia Commons

Trots dystra utsikter för stålefterfrågan i Europa, förväntas efterfrågan på stål globalt sett öka, driven framför allt av tillväxtekonomierna och en stark kinesisk byggsektor. Det framgår av World Steel Association (Worldsteel) prognoser.

Enligt Worldsteel Short Range Outlook October 2019 förväntas global stålefterfrågan öka med 3,9 procent till 1 775 miljoner ton under 2019 och öka med ytterligare 1,7 procent och nå 1 806 miljoner ton under 2020.

Worldsteel förutspår att efterfrågan på stål i Kina under 2019 kommer att växa till 900 miljoner ton. I resten av världen väntas efterfrågan att uppgå till 875 miljoner ton. Under år 2020 förväntas det kinesiska stålbehovet växa med 1,0 procent, medan stålbehovet i resten av världen väntas växa med 2,5 procent.

– Trots en avmattning i konjunkturen och en betydande handelspolitisk oro ser vi att efterfrågan på stål fortsätter att öka globalt. Världen behöver stål, men efterfrågan ökar inte överallt just nu och i det läget känns det bra att avancerat svenskt specialstål normalt exporteras till fler än 140 länder, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret och medlem i Worldsteel Economics Committee i ett pressmeddelande.