Tillsammans med Linde Gas AB har Ovako genomfört ett fullskaletest att värma stål med vätgas inför valsning. Testet utfördes med goda resultat i en av företagets gropugnar i valsverket i Hofors.
Det här är en historisk händelse för stålindustrin, enligt Ovako, då det bevisar att koldioxidutsläppen från valsning helt kan reduceras under förutsättning att rätt finansiellt stöd och infrastruktur finns på plats.
Ovako har under en lång tid arbetat med att effektivisera och modernisera sina ugnar som en del i företagets hållbarhetsarbete. Tack vare de prioriteringar och investeringar som företaget gjort under de senaste åren, bland annat med uppgraderade styr- och reglersystem, är företaget nu redo att ta nästa steg.
Användning av vätgas i förbränning skulle ge stor positiv effekt för miljön eftersom det enda utsläpp som då genereras är vattenånga. Tillsammans med samarbetspartnern Linde Gas AB utfördes därför ett test att värma stål med vätgas istället för gasol inför valsning i företagets anläggning i Hofors. Testet sägs ha varit mycket lyckat och kontroller av stålet visar att uppvärmning med väte inte påverkar stålets kvalitet. Om rätt förutsättningar skapas skulle Ovako därför kunna införa uppvärmning av valsverksugnar med vätgas i alla sina valsverk och därigenom drastiskt reducera sitt redan världsledande låga koldioxidavtryck ”cradle to gate”.
− Det här är en stor händelse för stålindustrin. Det är första gången som vätgas används för att värma stål i befintlig produktionsmiljö. Tack vare testet vet vi att det går att använda vätgas enkelt och flexibelt, utan att det påverkar stålets kvalitet, vilket skulle innebära en mycket stor reducering av koldioxidavtryck. Vi har under många år haft ett tätt samarbete med Linde och är stolta över att få göra det här tillsammans med dem, säger Göran Nyström EVP Group Marketing & Technology i ett pressmeddelande.