Dan Shechtmans Lapplandsbesök avslöjades redan i början av december vid ett av Kungliga vetenskapsakademiens frukostmöten i Luleå. LKAB:s, vd Lars-Eric Aaro, hade då glädjen att förmedla nyheten. På onsdag är det dags för det efterlängtade besöket.
LKAB har bjudit in nobelpristagaren till gruvorterna Malmberget och Kiruna. I Malmberget får gymnasieelever från Gällivare, Malmberget, Kiruna, Jokkmokk och Pajala lyssna till en föreläsning av pristagaren.
– Att unga elever får möta en av världens främsta forskare är ett led i att utveckla och befästa hög kunskapsnivå vid våra gruvorter. LKAB är världens kunskapsledande producent av järnmalmsprodukter. För att behålla försprånget måste våra studenter känna det attraktiva LKAB. Att vi kan ta hit årets nobelpristagare i kemi stärker gruvorterna som kunskapscentrum, säger Grete-Solvang Stoltz, ordförande i stiftelsen LKAB Akademin, under bildande, tillika direktör för Human Resources i LKAB.
Dan Shechtman, vars arbete bygger på studier av aperiodiska mönster i kvasikristaller, gör även ett besök i Kirunagruvan. Detta är intressant eftersom LKAB:s gruvor bygger på kristallina strukturer, både i järnmalm, bergkristaller och sällsynta jordartsmetaller som binds till mineralerna.
Skapa attraktivitet
Beslutet om att bilda LKAB Akademin togs av bolagets styrelse i april 2011 då det även fastställdes att LKAB kommer att satsa 75 miljoner kronor i stiftelsen.
Genom LKAB Akademi ska bland annat skolan ges möjlighet att samverka med företag i regionen. Målsättningen är att skolan ska kunna erbjuda ett lockande, unikt och varierat programutbud där engagerade och kompetenta pedagoger skapar ett lärande med moderna metoder och fokus på nöjda elever.
– Ett attraktivt LKAB förutsätter attraktiva samhällen. Vi satsar på skolan för att trygga vår kompetensförsörjning på både kort och lång sikt. Bra skolor ger oss en fördel i kampen om spetskompetensen. Att bjuda in nobelpristagaren i kemi är en bra start för vårt arbete i LKAB Akademi, säger Grete Solvang-Stoltz.