Kraftig bakåtrekyl för litiumpriset väntas 2024

Foto: Talison Lithium

I en färsk rapport från den australiska regeringen framgår att landet, som är en storproducent av litium, förväntar sig prisökningar på spodumen, en malm som används för litiumutvinning, från 2730 dollar per ton 2022 till 4010 dollar per ton 2023, men därefter prisfall och 2024 förväntas spodumenpriset landa på 3130 dollar per ton.

Litiumhydroxidpriserna kommer att följa ett liknande mönster och förväntas stiga stadigt fram till 2023, men sedan backa tillbaka.

Snabba prisrörelser och en relativ omogen marknad kommer sannolikt spä på den pågående osäkerhet, enligt rapporten som tillägger att prisfallet kan kommer ske snabbare om utbudsrelaterade problem hittar en lösning.  

I rapporten från Industri- och naturresursdepartementet står bland annat:

"Medan expansioner av produktionen redan pågår i Australien och utomlands råder långa ledtider för litiumgruvor och ”brine”-verksamhet [avdunstning i reservoarer av litiumhaltiga saltlösningar]. Dessutom innebär möjligheterna till förseningar när det gäller att få fram så stora volymer litium i produktion att riskerna kvarstår för ihållande leveransbrist under de närmaste åren”.

"En av drivkrafterna bakom den senaste tidens höga spotpriser verkar dock vara påtryckningar från raffinaderier och batteritillverkare att bygga upp lager på grund av oro över globala leveranskedjor. Bristen på data om globala litiumlager gör det svårt att bedöma hur väl batteritillverkare har byggt upp lager”.

"Om dessa farhågor dämpas kan priserna dämpas snabbare under prognosperioden. Priserna kan också mjukas upp om den globala ekonomiska tillväxten avtar kraftigare än vad IMF har prognostiserat.”