Smältverk lägger ned - upptill 300 får lämna

Foto: Speira

Den tyska aluminiumproducenten Speira meddelade häromdagen att man kommer att stänga ned sitt smältverk i Rheinwerk på grund av höga energikostnader. Detta efter att man förra året var tvungen att halvera produktionen av aluminium. Det uppger Reuters.

"Speira bestämde sig för att helt lägga ned smältverksamheten i Rheinwerk", meddelade företaget i ett pressuttalande. Samtidigt kommer man att investera 30 miljoner euro för att öka återvinningskapaciteten vid Rheinwerk-fabriken.

Speiras Rheinwerksanläggning har en produktionskapacitet på 70 000 ton flytande aluminium. Efter investeringen kommer fabriken omvandlas till ett renodlat valsnings- och återvinningsföretag.

Beslutet kommer att påverka cirka 300 arbetare, men Speiras åtagande mot kunderna kommer inte att påverkas eftersom man kommer att uppfylla ingångna kontrakt genom att ersätta den förlorade produktionen med externa metalltillgångar, lovar man.

Produktionskostnaderna är fortfarande höga för många europeiska smältverk, medan aluminiumpriserna på metallbörsen London Metal Exchange har fallit med 37 procent sedan sin toppnivå för ett år sedan.

Orsaken till prisfallet är, enligt Reuters, att marknadens oro för eventuella sanktioner mot rysk aluminium kommit på skam, samtidigt som avskaffandet av de strikta covid-19-restriktionerna i Kina ännu inte satt fart på konsumtionen där.