Gamla gruvor med många liv

Det finns en viktig anledning till att gamla gruvor ofta har många liv – de läggs i malpåse i decennier för att oväntat rulla igång igen. Så är de i drift under några år, tills de åter stoppas. Detta trots att gräset naturligtvis är grönare på obruten mark, där den högvärdiga malmen finns. Anledningen är att gruvor som regel innebär stora och inte sällan oåterkalleliga ingrepp i naturen. Men när de väl har varit på plats en tid blir de utsprängda gruvschakten och lavarna som en andra natur i landskapet.

Som står där som påminnelser om en svunnen tid och tradition långt efter det att gruvan lagts ner. När några eldsjälar senare vill återuppta malmbrytningen på samma plats är det som om en gammal industritraditionen får nytt liv igen och det är få som klagar. Lokalsamhället jublar. Det kunde man till exempel se när prospekteringsbolaget Grangex meddelade att de skulle återstarta Dannemora-gruvan, som har anor tillbaka till 1400-talet.  Christer Lindqvist, vd på Grangex, kunde berätta att folk applåderade när de genomförde sina två samråd inför sin miljötillståndsansökan. Gruvan fick sedan sitt miljötillstånd på rekordtid, på mindre än ett år. Manegen var redan krattad för en återstart.

Trots att det som sagt inte alls är ovanligt att gamla nedlagda gruvor dammas av på det här sättet, kom det nog som en stor överraskning för många när nyheten släpptes att den mest namnkunniga av dem alla, Falu koppargruva, också kan öppna igen. Det är ett australiskt gruvbolag, Alicanto Minerals, som menar att det finns mer brytvärda malmer i gruvan och vill starta produktion där igen. Enligt bolaget har Falu koppargruva - ”trots sina meriter i världsklass" - inte följts upp med särskilt mycket modern prospektering sedan den lades ner 1992. De beskriver den som ”ett enastående förvärv” och tror att de hittat ett stort mineraliserat bälte av guld och basmetaller där. Om Alicanto Minerals får som de vill och gruvdrift rullar igång igen är det en mer än 1000 år gammal tradition som väcks till liv igen.

Falu koppargruva adresseras på ett annat sätt i det här numret av Metaller & Gruvor. Falun står nämligen värd för en stor internationell konferens om arkeometallurgi (en gren inom arkeologin som inriktar sig på metaller och gruvor), som hålls nästa år i Jernkontorets regi. I Falun kommer konferensdeltagarna att få besöka koppargruvan, liksom hyttor och masugnar i Kopparbergslagen. Arrangörernas förhoppning är att konferensen, liksom en bok som släpps lagom till den, en atlas över Sveriges medeltida bergslag, ska väcka mer internationellt intresse för Sveriges långa och rika historia av malmbrytning och metallbearbetning.

Trevlig läsning!

Simon Matthis