Gruvindustrin satsar på fossilfritt genom hela produktionskedjan

Epiroc satsar på fossilfritt som bidar till leveranser av stål med nollutsläpp. Foto: Epiroc

Epiroc tecknar ett leveransavtal med SSAB för SSAB Zero – ett återvunnet stål utan fossila koldioxidutsläpp producerat med fossilfri energi. Stålet kommer att användas i Epirocs batterielektriska serie av gruvtruckar och lastare som används under jord, och kommer att introduceras redan under tredje kvartalet 2023. SSAB Zero kommer att användas i produktionen av Epirocs Smart and Green-serie av batterielektriska gruvtruckar och lastare.

– SSAB Zero breddar vår nollutsläppsportfölj och stärker affärserbjudandet, vilket gör att vi kan leverera stål med nollutsläpp till våra kunder redan i år. Efterfrågan på denna sorts stål är stor och det är glädjande att ha ett sådant erbjudande på plats, säger Thomas Hörnfeldt, chef för Hållbara Affärer på SSAB.

– Vi är väldigt stolta över att använda SSABs banbrytande lösningar för att minska fossila koldioxidutsläpp. Det här är ett av många sätt som vi accelererar transformationen inom gruvindustrin – samtidigt som vi hjälper våra kunder att nå sina hållbarhetsmål, säger Sami Niiranen, President på Epiroc Underground-divisionen.

SSAB tillämpar marknadsbaserade utsläppsfaktorer för den elektricitet som används och kan säkerställa fossilfri elektricitet genom ursprungsgarantier. Fossila bränslen stannar kvar i marken, då SSAB har implementerat ett system för att hantera och säkerställa tillgång till, och användning av, alternativa energislag för produktionen av SSAB Zero. Endast återvunnet stål används som råmaterial.