Ingen snabb utfasning av kolet i sikte

Foto: Wikimedia Commons

Mer än två år efter att klimatförhandlare försökte förpassa kolet till historiens skräpkammare, står  efterfrågan på det fossila bränslet fortfarande stark.

Enligt Bloomberg är det en kombination av faktorer; osäkerheten på energimarknaden i Kina – vilket driver Kina till att förlita sig på pålitliga energikällor – ökande efterfrågan i Indien, kriget i Ukraina samt misslyckade internationella program för att förmå utvecklingsekonomier att avstå från fossila bränslen, som ligger bakom kolets anmärkningsvärt fortsatt starka ställning i världens energiförsörjning.

Produktionsrekord slogs förra året och producenterna förbereder sig för en ljus framtid, där kolet sannolikt kommer att behövas i årtionden framöver för att balansera de volatila förnybar energikällorna.

Priserna är också kvar på stabila nivåer. Termiskt kol handlas på nästan lika höga nivåer som rekordåret 2022, strax efter Rysslands invasion av Ukraina.

Numera står Asien för lejonparten av kolförbrukningen. År 2000 uppskattade Internationella energiorganet (IEA) att de avancerade ekonomierna stod för nästan hälften av kolförbrukningen. År 2026 kommer enbart Kina och Indien stå för mer än 70 procent av kolmarknaden. Även Indonesien är en stor kolkonsument, världens största exportör av termiskt kol som också satsar på nya kolkraftverk.

Indien är det land där IEA förutspår att kolproduktionen kommer att växa mest i år, med en produktion på över 1 miljard ton för första gången.