Savonlinna skeptisk till gruvor 

Savonlinnas stad i sydöstra Finland har intagit en negativ ståndpunkt till prospektering och gruvverksamhet i närheten av Saimen. I skogen finns en bäck där avloppsvatten från gruvan har läckt från avfallsdammen.

Avfallssdammen från Laukunkangasgruvan, som stängdes för 30 år sedan, läcker ut i naturen i Enonkoski. Det varningsexempel från grannkommunen påverkar Savonlinnas inställning till gruvverksamhet.

Savonlinnas stad har överklagat till förvaltningsdomstolen om prospekteringstillståndet som beviljats för den tidigare gruvplatsen Hälvälä. Tukes beviljade FinnAust Mining förlängning av sitt tidigare prospekteringstillstånd i mars.

Vill överklaga

Stadsstyrelsen beslutade om överklagan vid sitt möte på måndag.

Savonlinnas miljöchef Matti Rautiainen säger att staden även i framtiden kommer att överklaga varje prospekteringstillstånd och reservationsmeddelande som beviljats för dess område.

– Staden kommer heller inte att göra några planer som möjliggör gruvverksamhet. Jag undrar således över Tukes vilja att bevilja tillstånd för prospektering här, säger Rautiainen.

Outokumpu Oy:s verksamhet

Outokumpu Oy:s gruva var verksam i Hälvälä i Savonlinna mellan 1988 och 1992. Nickel och koppar bröts från gruvan. Gruvan fungerade som en sidogruva till Laukunkangasgruvan i Enonkoski och dess malm transporterades för berikning till Laukunkangas.

Etelä-Savon ely-center har konstaterat att gruvavfall fortfarande når naturen och vattendragen från dammen vid Laukunkangas nästan 30 år efter gruvdriftens slut.

Savonlinnas stad har begärt att ely-center undersöker och vid behov sanerar området kring Laukunkangas.

Skeptisk

Savonlinnas stads miljöchef Matti Rautiainen hänvisar till en svavelhaltig provtagning han tagit från terrängen.

Savonlinnas miljöchef Matti Rautiainen är skeptisk till gruvverksamhet i närheten av Saimen. Arkivbild. Bild: Saara-Miira Kokkonen / Yle Det varnande exemplet från Laukunkangas är i Rautiainens tankar när staden svarar på Tukes begäran om utlåtanden om prospekteringstillstånd.

– Efter miljöskadorna som (Outokumpu) Finnmines orsakade har Savonlinna motsatt sig varje prospekteringsreservation och -tillstånd.

Rautiainen är också förvånad över prospekteringstillståndet för Hälvälä eftersom FinnAust har informerat Savonlinna om att de har letat efter mineraler även utanför området. Om testborrningar redan tillåts utanför tillståndsområdet, frågar Rautiainen, varför behövs då ett prospekteringstillstånd för ett litet område i Hälvälä överhuvudtaget?

En vag avgränsning av området innebär enligt staden också en fara för närliggande naturskyddsområden.

Försurning av vattnet

Efter Hälvälägruvan finns cirka 180 000 ton sidsten kvar på platsen. Sidstenen försurar både vattnet som rinner in i gruvhålet och de vattendrag norr om området som slutligen rinner ut i Saimen via Enonkoski.

Rautiainen hoppas att förvaltningsdomstolen upphäver prospekteringstillståndet enligt stadens önskan.

Källa: Yle Uutiset