Korsnäs kommun i Österbotten, Finland, kan inom några år få se ett återupplivande av sin gruvtradition. Det finländsk-australiska bolaget Bambra har fått tillstånd att genomföra nya provborrningar i området kring den tidigare blygruvan som stängdes år 1972. Bolaget hoppas nu kunna fastställa om det finns ekonomiska förutsättningar för att utvinna sällsynta jordartsmetaller, såsom praseodym och neodym, som är centrala för tillverkningen av bland annat vindkraftverk och elektronik.
– Lantanider som praseodym och neodym är mycket magnetiska och används i allt från robotar till mobiltelefoner, säger Göran Östberg, Bambras lokala projektledare.
Metallerna har tidigare identifierats i området, redan på 1950- och 1960-talen, men eftersom efterfrågan då var låg betraktades fynden som ointressanta. Idag är läget annorlunda. EU:s ambitioner att minska beroendet av Kina, som i dag står för över 90 procent av världens produktion av sådana metaller, gör Europa till en potentiell marknad för ny gruvdrift.
Första omgång provborrningar
Bambra har redan genomfört en första omgång provborrningar och har nu fått tillstånd av den finländska säkerhets- och kemikalieverket Tukes att utforska ytterligare ett område kallat Hägg 3. Tillståndet, som träder i kraft i maj om inga besvär inkommer, gäller i fyra år.
Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs, välkomnar satsningen:
– Om gruvverksamhet blir verklighet skulle det kunna innebära flera hundra nya jobb. Det vore en möjlighet att vända den negativa befolkningstrenden i kommunen, säger hon.
Antalet invånare i Korsnäs har under de senaste åren sjunkit, och vid årsskiftet var det för första gången under 2 000 personer. Båssar menar att kommunen behöver fler arbetsplatser för att kunna växa.
Till skillnad från gruvverksamheten som bedrevs för över 50 år sedan skulle dagens drift ske under strikt miljölagstiftning och med en tydlig koppling till den gröna omställningen.
– Vi kan se det här som en del av en större klimatomställning. Om vi kan bryta metaller lokalt minskar vi beroendet av långväga import och får kontroll på miljöeffekterna, menar Båssar.
Kräver en omfattande tillståndsprocess
Enligt Östberg handlar det dock inte om någon omedelbar start av verksamheten. En fullskalig gruvdrift kräver en omfattande tillståndsprocess, som bland annat innefattar miljökonsekvensbedömningar, vattenhantering och gruvsäkerhet. Han uppskattar att det kan ta upp till tio år innan gruvan eventuellt kan återupptas.
Bakom Bambra står australiska investerare och bolaget har ännu ingen pågående produktion. De samarbetar med Uleåborgs universitet och Finlands geologiska forskningscentral inom ett EU-projekt som syftar till att utveckla metoder för att utvinna jordartsmetaller från svårbearbetade bergarter.
– De har lång erfarenhet globalt och ser stor potential i Korsnäs, säger Östberg.
Förutom de nya borrningarna vill man också analysera de gamla borrkärnor som finns bevarade sedan 1950-talet. Om resultaten visar tillräckligt höga halter av värdefulla metaller kan planerna ta ett steg vidare.
– Det ser lovande ut, men mycket återstår innan något konkret beslut fattas, säger Östberg.
Källa: Hufvudstadsbladet