Rysk oljejätte ger sig in på marknaden för sällsynta jordartsmetaller

Sällsynta jordartsmetaller. Ill: Peggy Greb/US Department of Agriculture/Wikimedia Commons
Sällsynta jordartsmetaller. Ill: Peggy Greb/US Department of Agriculture/Wikimedia Commons

Rysslands statliga oljejätte Rosneft har förvärvat en gigantisk fyndighet av sällsynta jordartsfyndighet, Tomtor i Sibirien. Det uppger Reuters med hänvisning till registreringar i landets nationella handelsregister.

Tomtor anses vara Rysslands största fyndighet i sitt slag och är av central betydelse för Moskvas ambitioner att öka den inhemska produktionen av strategiska mineraler, som används inom försvars- och högteknologisk industri. 

Enligt Reuters kan projektet också bli ett potentiellt samarbetsområde med USA, om ett fredsavtal nås i den pågående konflikten med Ukraina.

Fyndigheten innehåller uppskattningsvis 154 miljoner ton malm. Här finns bland annat värdefulla mineraler som niob och skandium.

Putin har tidigare kritiserat förseningar i Tomtors utveckling. I november beordrade han att projektet skulle drivas vidare antingen av dess nuvarande ägare, med externa investerare eller genom statligt stöd. Västliga sanktioner efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har begränsat tillgången till viktig teknik som behövs för att exploatera fyndigheten.

Före kriget planerade Ryssland att investera 1,5 miljarder dollar för att bli världens näst största producent av sällsynta jordartsmetaller. Landet har världens femte största reserver - efter Kina, Brasilien, Indien och Australien.