Vanadin kan få fart på Sydafrikas gruvindustri

Bushveld i Sydafrika. Foto: Kevin Walsh/Wikimedia Commons

Den sydafrikanska regeringen vill ge bilden av landets gruvsektor som en ”soluppgångsindustri”. Detta trots att gruvor funnits många år i landet och nu dras med problem som minskad produktion och strejker. För en nystart krävs därför nya fyndigheteter och enligt analysföretaget Global Data sitter Sydafrika på stora outnyttjade resurser.

– Att gjuta nytt liv i Sydafrikas gruvindustri lär inte hindras av brist på resurser. Uppskattningar från US Geological Survey och Council for GeoScience visar att stora mängder mineraler fortfarande ligger inom Sydafrikanska gränser. Gruvproduktionen börjar stabiliseras i landet och ökade med 2,4 procent i år jämfört med för ett år sedan, främst drivet av järnmalmens produktionsökning på 23,7 procent. Kol, som står för den största andelen av den totala gruvproduktionen, ökade med 8,6 procent och platinagruppsmetaller steg med 2,7 procent, säger Scarlett Evans vid Global Data.

Enligt Evans finns också potentialer att bryta sällsynta jordartsmetaller och tungmetaller i landet. Särskilt lyfts tillgången på vanadin fram.

– Vanadin, som används vid tillverkning av hårda och starka lättviktslegeringar, och även för tillverkning av superledande magneter, verkar sannolikt få fart på gruvindustrin, säger Evans.

I fyndigheten Bushveld ska 50 procent av världens kända vanadinresurs finnas.