Kina får all koppar från ny jättegruva i Kongo-Kinshasa 

Foto: Ivanhoe Mines

Kanadensiska Ivanhoe Mines, som driver den nyöppnade gigantiska koppargruvan Kamoa-Kakula i Kongo-Kinshasa, har undertecknat ett avtal med kinesiska bolag som innebär att all producerad koppar oavkortat kommer levereras till Kina. Det uppger branschsajten mining.com.

Kongo-Kinshasa är Afrikas största kopparproducent. Regeringen i landet har nyligen utfärdat ett förbud för export av koppar, detta för att ge gruvbolag incitament att bearbeta malmen lokalt. Ivanhoes Mines meddelar därför att köparna av malmen själva ansvariga för att ordna med leveransen av den till sin slutdestination.

Gruvan i Kamoa-Kakula kommer att rampas upp successivt för att nå en årlig produktion på mer än 800 000 ton. Ivanhoes vice vd Robert Friedland tror att projektet kommer att bli världens näst största koppargruva och också det med högst kopparhalt bland större gruvor.  

– Om vi ​​kom från Mars och skickade in vårt flygande tefat för att kretsa runt jorden för att hitta koppar, skulle vi definitivt åka till Katanga i södra delen av Demokratiska republiken Kongo som den kopparrikaste platsen på jorden, säger Friedland i en Bloomberg-intervju nyligen.