Rosatom lämnar USA – ger plats för urangigant

Foto: Uranium One

Genom sitt dotterbolag U1A driver det statliga ryska atomenergibolaget Rosatom, via företaget Uranium One Americas, flera urangruvprojekt i USA, främst i delstaten Wyoming.

Bolaget Uranium Energy (UEC) har nu ingått ett avtal om att förvärva samtliga utestående aktier i Uranium One Americas för 112 miljoner dollar. Genom avtalet kommer UEC över sju gruvprojekt i olika mognadsfaser.

–Möjligheten att förvärva en avancerad tillgångsbas av denna kvalitet från en av de globala ledarna inom kärnenergisektorn är mycket sällsynt inom uransektorn, oavsett var i världen, än mindre i vår egen jurisdiktion i USA,  säger UEC:s vd  Amir Adnani i ett pressmeddelande.

Förvärvet gör UEC till det största uranbrytningsföretaget i USA, detta i en tid då kärnkraften har vind i seglen i USA på grund av den ökade fokusen på koldioxidsnåla energikällor.

–Vi har arbetat länge med att förvärva denna viktiga portfölj och det är givande för vårt företag att se det bli verklighet. Vi tror att detta kommer att påskynda och stärka utvecklingen av inhemsk uranproduktion som kan leverera uran från USA för hela USA:s uranbehov, säger UEC:s styrelseordförande och före detta amerikanska energiministern Spencer Abraham i pressmeddelandet.

Källa: Mining.com