Ove Lagerqvist vann Silverbalken

Foto: Stålbyggnadsinstitutet

Årets mottagare av Stålbyggnadsinstitutets Silverbalk är Ove Lagerqvist. Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken delas i år ut för 38:e året i rad.

Ove Lagerqvist är 50 år och sedan 2001 professor i stålbyggnad vid LTU. Sedan 2005 har Ove haft sin huvudsakliga gärning utanför högskolans väggar men utan att för den skull tappa kontakten med högskoleforskningen. Ove har bland annat verkat som FoU ansvarig inom Skanska och på senare år genom företaget ProDevelopment. I den senare rollen har Ove medverkat i genomförandet av de flesta av Stålbyggnadsinstitutets olika projekt för utveckling av stålbyggnadsbranschen. Exempelvis handboken för tillämpning av SS-EN 1090-2, vägledning till CE-märkning och certifiering av stålbyggnadskonstruktörer.

Ove Lagerqvist är även skribent och är bland annat författare till så vitt skilda verk som en historisk roman som krönikor och tekniska forskningsrapporter.

Prismotiveringen lyder:

”Professor Ove Lagerqvist tilldelas Silverbalken år 2012 för sitt mångåriga arbete för att samordna resurserna inom svensk byggforskning såväl på de tekniska högskolorna som inom byggbranschen i stort. Ove Lagerqvist har spelat en avgörande roll i bildandet av Sveriges Bygguniversitet, Bygginnovationen och flera andra projekt som syftar till att samordna resurserna till största möjliga nytta för svensk byggbransch. Ove Lagerqvist har genom åren varit en viktig kugge i det nätverk av branschkompetens som utgör grunden för Stålbyggnadsinstitutets verksamhet och är också en uppskattad författare och föreläsare i den kompetenshöjande verksamhet som bedrivs från Stålbyggnadsinstitutet. Ove Lagerqvist har även spelat en viktig roll i stålbyggnadsforskningen på internationell nivå bland annat genom sitt stora engagemang i Nordic Steel Construction Conference.”