Vi måste komma till rätta med Kinas "chockdumpning" av stålpriserna i Europa. Det säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe sedan skuld- och förlusttyngda SSAB varslat ytterligare nästan 500 personer om uppsägning.
-Det här är en effekt av det blodbad som sker inom europeisk stålindustri, som i sin tur är en följd av Kinas prisdumpning på stål, säger Ferbe.
Metallbasen hör till dem som förespråkar skyddstullar på stål för att värna producenterna i Europa. Andra har varnat för att sådana kan utlösa ett handelskrig med Kina.
-Tanken i mitt huvud är att det är väldigt viktigt att man får bort den här kinesiska chockdumpningen.
TT: Kan det inte vara en farlig väg att beträda?
-Min enkla utgångspunkt är att det ska vara en fri och rättvis handel. Vi kan inte ha en situation ute i världen där vissa länder subventionerar sina företag, som i sin tur slår ut friska företag i andra delar av världen. Det är en osund konkurrens, och en dopning av marknaden som är oerhört farlig.
Inför morgonens delårsrapport meddelade SSAB att förhandlingar har inletts om en minskning av antalet anställda med högst 465 personer. Främst berörs verksamheterna i Oxelösund och Borlänge, där det som i dag är SSAB har haft produktion i över 100 år.
-Det här känns som ett hårt slag mot regionen. SSAB är ju en stor arbetsgivare inte bara för Oxelösunds kommun utan även för Nyköping och närregionen, säger Catharina Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund (S) om varslet.
Den sörmländska kommunen har redan en arbetslöshet på omkring elva procent enligt Arbetsförmedlingens statistik, en nästan dubbelt så hög nivå jämfört med riksgenomsnittet. Det beror enligt Fredriksson på kommunens relativt stora flyktingmottagande.
-Vi behöver nu sätta oss ned tillsammans med andra intressenter och titta på hur vi kan möta de behov som kommer att uppstå. Vi har ju vuxenutbildning och sådana saker som vi kan sätta in, och det behöver vi resonera kring med till exempel Arbetsförmedlingen.
SSAB vill inte precisera hur många tjänster som beräknas försvinna i Oxelösund respektive Borlänge.
-Vi är ju i början av en förhandling, därför går vi inte ut med ett exakt antal per plats, säger Andreas Koch, chef för finansiell kommunikation på ståltillverkaren.
SSAB har, enligt uppgifter på bolagets webbplats, cirka 2 300 anställda i Oxelösund, där bolaget tillverkar stål och grovplåt. Verksamheten i Borlänge, som producerar tunnplåt, har cirka 2 000 anställda. Även Luleå och Stockholm och verksamheterna i Finland berörs i viss mån av den nya neddragningen.
Sedan samgåendet 2014 med finländska Rautaruuki har SSAB skurit bort cirka 1 300 anställda. Redan innan dagens varsel var planen att ytterligare 650 jobb skulle bort under 2016. Inräknat de nya neddragningsplanerna så kommer personalstyrkan att minska med totalt cirka 14 procent, enligt SSAB-chefen Martin Lindqvist.
-Det är en rätt rejäl förbättring av produktiviteten, sade Lindqvist när han presenterade delårsrapporten.
Delårsrapporten visar på en förlust före skatt på drygt en miljard kronor och ett försäljningsras på 18 procent under fjolårets sista kvartal.
-Om jag ska sammanfatta fjärde kvartalet 2015 med en mening så säger jag prispress och svag efterfrågan, sade SSAB-chefen Martin Lindqvist under presentationen av delårsrapporten.
En viktig förklaring till det kärva läget är alltså att stålmarknaden svämmar över av billigt kinesiskt stål. Kina ökade under fjolåret sin exportvolym med 20 procent till rekordnivån 112 miljoner ton, enligt SSAB.
Men det finns ljuspunkter i rapporten: Kassaflödet är positivt och nettoskulden har minskat. Och under första kvartalet räknar SSAB att kunder genomför affärer som senarelades under slutet av 2015, och att volymerna därmed ökar på samtliga marknader.
(TT).