Testar hissar på 350 meters djup

Kones testlaboratorium i Tytyri, Finland

Provkör hissar som når 90 kilometer i timmen

Kone nyöppnar sitt testlaboratorium i Tytyri, Finland. Anläggningen, som har byggts ut och uppdaterats, ligger i en gruva och är världsunik med sitt djup på 350 meter. Här testas hissar i en extrem miljö minst en miljon gånger innan de når marknaden. Allt för att kunna utveckla de senaste innovationerna samt leverera säkerhet i toppklass.

Testlabbet är en del av en aktiv kalkstensgruva. Anläggningen innehåller efter utbyggnaden hela elva hisschakt jämfört med tidigare fem. I gruvan har Kone möjlighet att utveckla ny teknologi och provköra innovativa lösningar för några av världens högsta byggnader. Ett exempel är den revolutionerande hisstekniken Kone UltraRope som testats här. Med hjälp av denna banbrytande teknik med kolfibermaterial installeras just nu hissar i världens blivande högsta byggnad Jeddah Tower i Saudiarabien. Tekniken har utformats för att möjliggöra framtida hissfärder på upp till en kilometer, vilket är dubbelt så långt som tidigare teknik klarat.

Testerna i gruvan genomförs under extrema förhållanden som är mycket tuffare än den miljö hissarna slutligen monteras i. Hissarnas hastighet är upp till 70 kilometer i timmen och de kan även testas i ett “fritt fall”. Då kan hastigheter på hela 90 kilometer i timmen uppnås.

– I Tytyri kan vi tänja på gränserna för våra hissar på ett sätt som inte är möjligt någon annanstans i världen. När vi testar hissar i fritt fall, släpper vi ner en hiss som väger 10 000 kilo i ett schakt på 200 meter. Det ger oss möjlighet att utveckla säkerhet och bromsprestation i världsklass, säger Jaakko Kaivonen, vd för Kone Skandinavien.