IF Metall kommenterar arbetsskadeutvecklingen

IF Metalls många skyddsombud kämpar dagligen för att medlemmarna ska få en bättre arbetsmiljö. Personen på bilden har inget samband med texten. Foto: IF Metall
IF Metalls många skyddsombud kämpar dagligen för att medlemmarna ska få en bättre arbetsmiljö. Personen på bilden har inget samband med texten. Foto: IF Metall

Var tredje anmälan orsakad av organisatoriska eller sociala faktorer

För sjunde året i rad märks en oroväckande trend, där arbetssjukdomar till följd av hur arbetet organiseras och dåliga relationer på jobbet ökar bland kvinnor. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2016.

Arbetsmiljöverkets rapport omfattar anmälda arbetsskador, såväl arbetsolyckor som arbetssjukdomar, under 2016 och täcker hela arbetsmarknaden.

– Mer än var tredje anmälan om arbetssjukdom uppgavs vara orsakad av organisatoriska eller sociala faktorer. Det är en oroande utveckling, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.

Hon hoppas på att Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, som infördes för drygt ett år sedan, ska få ett större genomslag, som också skulle märkas i statistiken.

– Föreskrifterna handlar mycket om förebyggande arbete, vilket är viktigt. Samtidigt finns det uppenbarligen konkreta problem som måste hanteras här och nu, säger Lea Skånberg.

Lea Skånberg framhåller att under avtalsrörelsen 2016 togs beslut om en partsgemensam arbetsgrupp på arbetsmiljöområdet.

– Syftet är att främja det systematiska arbetsmiljöarbetet. Under 2016-2017 ska gruppen uppmärksamma hur tillämpningen och tillsynen av de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö utvecklas.

Arbetssjukdomar minskade totalt sett med fyra procent under 2016. Minskningen bland män var betydligt större än bland kvinnor, åtta procent jämfört med en procent.

– Det är förstås positivt för männen, men fortsatt oroväckande för kvinnorna, säger Lea Skånberg.

Arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökade med fyra procent under 2016. Rapporten visar också att flest anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakades bland kvinnor av fallolyckor och bland män av olyckor med handverktyg eller fordon.

– Arbetsmiljöfrågor är viktiga för såväl individen som samhället. En säker arbetsmiljö är inte bara en rättighet för arbetarna utan också något som är samhällsekonomiskt lönsamt, säger Lea Skånberg.