Världens största koppargruva expanderar

Foto: Nicolas Schubert/Wikimedia Commons

El Tenientes. Så heter världens största koppargruva och den ligger i Chile, 80 kilometer söder om huvudstaden Santiago. Gruvan byggs nu ut för att förlänga dess livslängd med ytterligare minst 50 år.

Koppargruvan, som är mer än 100 år gammal, har ett tunnelsystem som är längre än Chile från norr till söder. 4500 kilometer. Som jämförelse är Sverige 1572 kilometer långt. Här mitt i Anderna, på 2200 meters höjd över havet, har en underjordisk stad vuxit fram. Med sjukhus, lager, maskinverkstäder, ultramoderna kontor och matsalar. Omkring 10 000 personer arbetar fortfarande i den högautomatiserade gruvan.

El Tenientes ägs av det chilenska gruvföretaget Codelco, den största kopparproducenten i världen. Expansionsprojektet går under namnet NNM och syftar till att fortsätta borra ut bergets tunnlar till ett djup av 400 meter. Investeringen på 3,9 miljarder dollar ska säkerställa att dagens produktionsnivå på 450 000 ton koppar om året bibehålls, från 2023 och 50 år framåt. Expansionsprojektet har nu kommit ungefär halvvägs.

Källa: AFP