Förväntningarna på verkstads- och gruvutrustningsbolaget Sandvik är lågt ställda. Pågående sparprogram till trots väntas marginalerna i kvartalet tyngas av en ihållande svag gruvsektor med låga nivåer av nyinvesteringar bland de större gruvbolagen.
Det framgår av kommentarer som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av inför den förestående kvartalsrapporten.
"Vi tror på fortsatt underabsorption (underutnyttjande av fasta kostnader), något som tyngde resultatet under det senaste kvartalet inom framför allt Mining och Construction. Vidare tror vi på hela 30 procent lägre orderingång inom Mining, visserligen från ett rekordkvartal förra året", säger exempelvis Lars Brorson på DNB.
Farhågorna baseras på vad världens större gruvbolag har sagt om sina nyinvesteringsplaner. Omsättningen på eftermarknaden väntas däremot hålla i sig, enligt Lars Brorson, vilket innebär en mixförändring som på sikt men inte omedelbart är positivt för Sandviks marginaler.
Lars Brorson är inte ensam om sin försiktighet: analytikerna väntar sig enligt SME Direkt i genomsnitt 9 procents lägre försäljning på koncernnivå, och en rörelsemarginal som har backat till 12,8 från 15,4 procent. Orderingången väntas minska ännu mer än faktureringen procentuellt sett, och för tredje kvartalet i rad väntas lägre orderingång än försäljning.
SKF:s volymbesvikelse på onsdagen var inte heller någon upplyftande läsning för verkstadsanalytikerna. Credit Suisse skrev apropå kullagertillverkarens rapport att den bådade illa för just Sandvik.
Sandvik lämnar inga prognoser, men baserat på försäljningen av vändskär sade vd Olof Faxander vid senaste rapporttillfället, den 29 januari, att det första kvartalet tycktes konjunkturmässigt svagt, om än inte extremt svagt.
En vecka därefter sade Sandviks ir-chef till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget då såg en fortsatt svag efterfrågan i gruvbranschen. Detta apropå beställningar på nästan 1 miljard kronor för materialhanteringssystem i Sydamerika och Australien. Den tidiga påsken påverkar också gästrikebolagets första kvartal negativt.
(Nyhetsbyrån Direkt)