Ngex ökar lönsamheten med nya synergier

Foto: Pete Markham
Foto: Pete Markham

Ngex, som kontrollerar tre stora koppar- och guldfyndigheter i Argentina och Chile, ser stora möjligheter att sänka de beräknade investeringskostnaderna och därmed öka lönsamheten vid det längst framskridna projektet Los Helados. Närmast till hands ligger en gemensam lösning med den närbelägna fyndigheten Josemaria.

Det säger bolagets vd Wojtek Wodzicki i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är fortfarande tidigt i processen, men det ser ut som om det skulle kunna finns stora synergier mellan Los Helados och Josemaria", säger han.

En nyligen publicerad så kallad Preliminary Economic Assessment (PEA) visar att Los Helados har potentialen att bli en stor lågkostnadsgruva som producerar koppar-, guld- och silverkoncentrat av hög kvalitet.

I studien redogörs för två potentiella utvecklingsspår, som båda förutsätter att Los Helados ska stå helt på egna ben.

I det mindre alternativet krävs inledande investeringar på 3,1 miljarder dollar, cirka 27 miljarder kronor, medan den större satsningen kräver 4,3 miljarder dollar, närmare 32 miljarder kronor. Beskedet möttes av en viss besvikelse i marknaden.

"Båda alternativen involverar stora summor, men vi tror inte att Los Helados kommer att utvecklas som ett fristående projekt. Ett samarbete med en annan fyndighet skulle öka lönsamheten väsentligt", säger Wojtek Wodzicki.

En studie som visar de potentiella synergierna vid en gemensam utveckling av Los Helados och Josemaria väntas någon gång under 2015.

Ett alternativ är att utnyttja partnern Pan Pacifics anläggning Caserones.

"Det är den andra uppenbara möjligheten. Caserones ligger bara 20 kilometer från Los Helados", konstaterar Ngex-chefen.

Ytterligare ett alternativ som föreslagits av analytiker är en lösning tillsammans med den av Lundin Mining nyligen förvärvade gruvan Candelaria. Wojtek Wodzicki är dock tveksam till den lösningen.

"Den gruvan ligger 150 kilometer från Los Helados och jag har svårt att se några direkta synergier på kortare sikt där", säger han.

Vilket av de två utvecklingsspåren som ska följas, det större eller mindre, ska avgöras efter att fortsatta studier genomförts.

"Det återstår att se var vi hamnar, men jag skulle gissa på den större lösningen", säger Wojtek Wodzicki.

De närmaste stegen i utvecklingen av projektet är att göra nya borrningar, med start i mitten av december, för att bättre definiera malmkroppen. Även de geologiska förutsättningarna för att bedriva brytning med så kallad "block caving" ska studeras.

Därtill planeras miljöstudier, så att ansökningar för de miljötillstånd som behövs för att kunna inleda brytning ska kunna göras. Bara den processen kan ta två till tre år.

"Vi vill ha alla förutsättningar för gruvdrift klara, så att vi ska kunna presentera ett färdigt paket för potentiella externa investerare", säger Wojtek Wodzicki.

Om allt går enligt plan skulle en gruva kunna vara på plats om fem till sju år.

Los Helados livslängd bedöms i PEA-studien till 26 år respektive 37 år, beroende på vilket alternativ som väljs. Det kan dock vara en väl konservativ uppskattning, menar Ngex-chefen.

"Det här är ett fantastiskt rikt område. Det har prospekterats och brutits malm i andra delar av Chile och Argentina i allt från 30 till 100 år. Vi har många intressanta projekt i vår pipeline, förutom de tre stora", säger han.

Närmast större nyhet på dagordningen för Ngex väntas bli en första uppskattning av resurserna vid Filo del Sol, den av bolagets fyndigheter som är minst utvecklad. En studie bör kunna publiceras före årsskiftet, enligt bolaget. Ytterligare borrningsresultat väntas under det första kvartalet 2015.

I januari väntas också en resursuppdatering för Josemaria. Några väsentliga förändringar i storleken av de uppskattade tillgångarna spås dock inte.

Ngex Resources handlas sedan i slutet av juni på Stockholmsbörsen och har familjen Lundin som dominerande ägare. Sedan introduktionen i Stockholm har kursutvecklingen dock inte gått aktieägarnas väg. Aktien har fallit med närmare 35 procent och handlas för närvarande nära de lägsta nivåerna sedan introduktionen.

"Ngex ska man inte köpa för att få någon direktavkastning i närtid. Men har man en längre investeringshorisont, och vill vara med i utvecklingen av ett av världens få kvarvarande riktigt stora kopparprojekt, då har man goda möjligheter att bli rikligt belönad", resonerar Wojtek Wodzicki.