SSAB i Borlänge sänker också lönen

Foto: SSAB
Foto: SSAB

Fackklubben på SSAB i Borlänge har i kväll gått med på ett krisavtal som är i stort sett identiskt med det som fackklubben i Luleå i går antog, skriver da.se. Stålarbetarna minskar arbetstiden med 20 procent och sänker lönen med 10 procent. Avdraget ska betalas tillbaka när konjunkturen vänt.

Även på SSAB i Oxelösund kan det bli lönesänkningar.

Men det är tveksamt om åtgärden är rätt metod, anser en forskare.
- Ju mer strukturell nedgången är och ju längre tid det tar innan återhämtningen kommer desto mer kostsamt blir det för samhället, säger Göran Hjelm, forskningschef på Konjunkturinstitutet, till TT.

Handlar det däremot om kraftiga nedgångar i konjunkturen som under 2008 och 2009 kan det vara samhällsekonomiskt lönsamt.

På SSAB i Luleå sänks arbetstiden till 80 procent. Tio procent av den resterande tiden används för en satsning på friskvård som är frivillig. De sista tio procenten innebär minskad lön, pengar som kommer att betalas tillbaka 2015.

IF Metall-ledningen har inga synpunkter på uppgörelsen.
- Vi lägger inga värderingar i det här. Det här är något som medlemmarna måsta avgöra, säger IF Metalls avtalssekreterare Pekka Säikkälä till TT.

Han tror inte att den här typen av krisavtal kommer att få så stor spridning till andra företag.
- Arbetsgivarna vill ofta se lösningar där man bara sänker lönen och inte har avtal om återbetalning. Då är ett sådant här avtal inte så intressant för så många.

IF Metall har inte för avsikt att göra några krisavtal på riksnivå.
- Vi har varit tydliga med att det inte är någon kris så vi kommer inte att lägga några krisavtal på riksnivå. Men här har de hittat en lösning som parterna ser ut att vara överens om och då har vi inga synpunkter på det, säger Pekka Säikkälä.
(TT)