Krisstämning lyfter guldpriset

Mike Groll AP/TT: Guldpriset har sedan årsskiftet lyft med 30 procent och noterat flera nya historiska rekordnivåer, senast under nattens handel. Arkivbild

Det så kallade spotpriset på guld lyfte under natten till måndagen till över 1 985 dollar per uns (31,1 gram), vilket grovt räknat blir över 560 000 kronor per kilo. Priset kyldes av något efter toppnoteringen, bland annat till följd av ett betydligt starkare inköpschefsindex än väntat för juli månad från Kina.

Bakom trycket uppåt på guldpriset ligger en ökad jakt på säkra placeringar när oron för stora ekonomiska konsekvenser till följd av pandemin breder ut sig bland investerare. Därtill bidrar den ökade spänningen mellan världens två största ekonomier, Kina och USA, vilket försämrar utsikterna för en snabb global återhämtning.

Ytterligare en faktor som ökar oron just nu är att USA:s kongress har svårt att hitta en uppgörelse om ett nytt stödpaket i coronakrisen.

Även dollarn, normalt också betraktat som en någorlunda säker tillflyktsort för investerare i orostider, stärks något på valutamarknaden efter en tids kräftgång som förra veckan sänkte dollarn till den lägsta nivån på över två år.