Kanadensisk aluminiumindustri går på knäna

Foto: AAC

Efterfrågan på aluminium från Kanada – världens fjärde största aluminiumtillverkande land – har tvärnitat den senaste månaden. Enligt branschföreningen Aluminium Association of Canada (AAC) har försäljningen minskat med hela 30 procent från smältverk i Kanada till kunder i USA, från 155 000 ton i juni till 112 000 ton i juli. Ännu större är försäljningstappet jämfört med maj i år, då exporten till USA landade på 185 000 ton. En nedgång på nära 40 procent under de två senaste månaderna.
Enligt AAC är inbromsningen ett tecken på ökad efterfrågan på högre förädlade produkter än dem kanadensisk industri är inriktad mot (P1020) och som främst levereras till bilindustrin, en marknad som hackar betänkligt i spåren av Covid-19-pandemin.

AAC vill se mer samarbete mellan USA och Kanada, inte mindre som USA:s president Donald Trump hotat med då han gjort klart att ett återinförande av importtullar på aluminium från Kanada kan bli verklighet.

– Det sker uppenbarligen ingen ökning av kanadensisk aluminiumproduktion eller -export och nu är det dags för Kanada och USA att samarbeta nära för att maximera fördelarna av det nya CUSMA-handelsavtalet för att driva på den ekonomiska återhämtningen.

– Alla försök att införa åtgärder som tullar av den amerikanska regeringen kommer bara att öka priserna som betalas av nordamerikanska tillverkare och de konsumenter som köper deras produkter, samtidigt som det lämnar utrymme för metall[import] från andra länder som Ryssland och Kina, säger Jean Simard, chef för AAC.