SSAB-vd: ”Vi har möjlighet att revolutionera en hel industri”

Foto: Viveka Österman

SSAB, LKAB och Vattenfall har startat upp Hybrits pilotanläggning för fossilfri järnsvamp i Luleå. Statsminister Stefan Löfven tog anläggningen i drift tillsammans med vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin, SSABs VD Martin Lindqvist, LKAB:s VD Jan Moström och Vattenfalls VD Magnus Hall.

– Just nu har vi en historisk möjlighet att göra sakerna som ger jobb här och nu - men också skyndar på den klimatomställning som alla inser krävs. I dag lägger ni grunden för att den svenska stålindustrin ska kunna vara helt fossil- och koldioxfri om 20 år. Tillsammans kan vi bygga om Sverige till världens första fossilfria välfärdsland, säger statsminister Stefan Löfven.

– Den här invigningen gör det konkret att den industriella omställningen sker här och nu, och att ett fossilfritt samhälle är inom räckhåll. Sverige får mycket uppmärksamhet internationellt för det här unika projektet. Genom ledarskapsgruppen för industriomställning, som FN bett Sverige leda, har detta möjlighet att sprida ringar på vattnet runtom i världen, säger vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin.

– Jag är oerhört stolt över att vår världsunika pilotanläggning nu är färdigbyggd. Det är en milstolpe i utvecklingen mot fossilfritt stål. Vårt mål är att bli först i världen med fossilfritt stål till marknaden redan 2026. Med HYBRIT-tekniken kommer vi eliminera koldioxidutsläppen i ståltillverkningen och samtidigt hjälpa våra kunder att minska deras klimatavtryck. Vi har möjlighet att revolutionera en hel industri och visa att nettonollutsläpp är möjligt. Den chansen måste vi ta, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef SSAB.

– Det är glädjande att vi idag kan starta anläggningen tillsammans med insikten att svensk industri leder den globala omställningen för hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan. För LKAB är HYBRIT en del i målsättningen att 2045 vara en ledande koldioxidfri aktör i en fossilfri värdekedja, och pilotanläggningen spelar en avgörande roll innan vi kan ta tekniken vidare mot en industriell skala. Det är syret i järnet som är den stora utmaningen och det ska vi göra oss av med, säger Jan Moström, VD och koncernchef LKAB.

Med ekonomiskt stöd från svenska Energimyndigheten togs för drygt två år sedan, den 20:e juni 2018, första spadtaget för att bygga pilotanläggningen för fossilfri järnsvamp (DRI/HBI).

I anläggningen ska HYBRIT utföra tester i flera steg av direktreduktion av järnmalm med vätgas. Vätgasen framställs i pilotanläggningen genom elektrolys av vatten med fossilfri elektricitet. Tester görs under 2020 till 2024, först med naturgas och därefter med vätgas för att kunna jämföra produktionsresultat. Inom ramen för HYBRIT pågår även fullskaleförsök att ersätta fossil olja med bioolja i ett av LKAB:s befintliga pelletsverk i Malmberget under en testperiod som pågår till 2021. Förberedelser har också påbörjats för att bygga en försöksanläggning för lagring av fossilfri vätgas i bergrum på LKAB:s område i Svartöberget i Luleå, i nära anslutning till pilotanläggningen.

HYBRIT-initiativet har potential att minska koldioxidutsläppen med 10 procent i Sverige och 7 procent i Finland, samt dessutom bidra till att sänka utsläppen från stålindustrin i Europa och världen.

Stålindustrin i världen står idag för 7 procent av de totala globala koldioxidutsläppen. Med HYBRIT avser SSAB, LKAB och Vattenfall skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål och införa en helt ny teknik för att reducera syret från järnmalmen med hjälp av fossilfri vätgas istället för med kol och koks. Därmed blir biprodukten vanligt vatten istället för koldioxid.