Lyft för Sandviks orderingång

Johanna Norin/TT: Sandvik rapporterar bokslut för 2022. Arkivbild

Sandvik är först ut av bolagen inom verkstadsindustrin att delårsrapportera. Bokslutet kom också in bättre än förväntat och aktien lyfter nästan fyra procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

Återigen kan bolaget redovisa en stark siffra avseende orderingången, 30,7 miljarder kronor jämfört med 26,7 miljarder ett år tidigare.

— Vi har sett en stabil efterfrågan om vi tar bort vår ryska verksamhet. Även om vi ser en viss avmattning i vissa segment som infrastruktur i Europa så ser vi samtidigt att vi till och med har en ökande efterfrågan, säger Stefan Widing om några andra delar i företaget.

Bland dessa märks verksamhet inriktad mot till exempel gruv- och flygindustrin, energisektorn liksom bilindustrin.

Det är lite mera positivt utifrån att Kina öppnat upp. Energipriserna är på väg ned, tidigare har det ju till exempel varit tal om att Tyskland till och med skulle behöva stänga ned.

En avmattning

Samtidigt har också inflationstrycket mattats av något i USA och runtom i Europa. Stefan Widing gör bedömningen att efter oväntade prisökningar som konsekvens av Ukrainakriget nu kommer att följas av ett annat kostnadsläge.

Förhoppningsvis kan vi planera bättre och göra de justeringar som vi gör varje år.

TT: Ser du frågetecken kring att kunna göra de prisökningarna?

— Det är aldrig lätt att komma med prisökningar men vi har produkter som skapar värde hos våra kunder. Vi har fått igenom prisökningarna och det är vår intention framöver samtidigt som vi tror att vi har det värsta bakom oss.

Svag krona

I en tid när den svenska kronan är extremt svag i jämförelse med euron och dollarn så gynnas exportbolag som Sandvik. Bolaget skriver i rapporten att ”gynnsamma valutaeffekter haft en positiv påverkan på marginalen”. I rena siffror handlar det om 600 miljoner kronor, det finns dock flera sidor av kronan, påpekar Widing:

— Å ena sidan blir det positiva effekter i våra siffror. Å andra sidan kommer det mycket dolda kostnader. Allt som prissätts i dollar eller euro men köps i kronor blir också dyrare. Det syns dock inte i valutaeffekterna så det blir dolda nackdelar. Som svensk tycker jag att det är väldigt negativt med en svag valuta. Det är ett kvalitetsmått för ett land att ha en stark valuta.

TT: Vad blir konsekvensen?

Vi blir kollektivt fattigare. Det räcker med att åka på semester för att märka det.

TT: Ska debatten kring den svenska kronan lyftas ännu mer?

Jag avböjer att kommentera. Det får politikerna diskutera så går jag och röstar.