Finländskt gruvbolag i konkurs

Foto: Terrafame

Finländska Ahtium Oyj, också känt under namnet Talvivaara Mining Company, som tidigare drev en nickelgruva i norra Finland, har ansökt om konkurs efter att ha misslyckats med att hitta finansiering för framtida projekt. Det uppger Reuters.

Nickelgruvan började 2012 läcka avloppsvatten och fick allvarliga produktionsproblem, vilket ledde till att den finska staten tog kontroll över den år 2015 i ett försök att rädda både lokala jobb och miljön. Ett nytt statligt bolag, Terrafame, etablerades för att rampa upp produktionen.

Talvivaara har sedan dess försökt hitta nya projekt under sitt nya namn Ahtium.

År 2016 fick företaget och dess grundare Pekka Pera betala böter för miljöskador.

– Under de senaste fyra åren har företaget lyckats slutföra sin omorganisation och städa upp sin balansräkning. Att utveckla egna affärsprojekt, förvärva nya verksamheter och säkra finansiering för detta visade sig tyvärr vara en övermäktig uppgift, säger Ahtium vd Tapani Jarvinen i ett uttalande enligt Reuters.

Ahtium har fortfarande cirka 80 000 finska aktieägare, men aktierna går inte att handla med sedan 2014.

– Vad som är positivt i Talvivaara-berättelsen är att Terrafame fortsätter gruvverksamheten, så processen fungerar verkligen, säger Pauli Anttila, investeringschef för det statliga investeringsorganet Solidium, som hanterade statens Ahtium-insatser, till Reuters.