"Meghan Markle - effekt ökade efterfrågan på guld"

Meghan, Hertiginnan av Sussex, har sagt att hon föredrar gult guld på sina juveler. Det har fått efterfrågan att skjuta i vädret. Foto: Wikipedia, kredit: Royal Office

Efterfrågan på guld i USA var högst på nio år under årets första kvartal. Sussex´s fräscha hertiginna får ta på sig en stor del av äran för guldboomen, spekulerar branschen.

Meghan, Hertiginnan av Sussex, har sagt att hon föredrar gult guld på sina juveler. Det har fått efterfrågan att skjuta i vädret. 

De första tre månaderna 2018 hade den starkaste efterfrågan på guld i USA sedan 2009, enligt World Gold Council .

Den berömda skådespelaren, som för en vecka sedan blev hertiginnan av Sussex när hon gifte sig Storbritanniens prins Harry, föredrar nämligen gult guld, enligt Reuters .

- Vid tidpunkten för deras förlovning började vi se ökad försäljning av gult guld. Försäljningen av guld har ökat med 30 procent hittills i år, sade New York-baserade guldsmeden David Borochov till nyhetsbyrån.

- De senaste femton åren var det det vita guldet, silver och platina, som var de ledande metallerna bland par som lovade varandra trohet, berättade guldsmeden Reuters har talat med. De senaste åren har även försäljningen av rosa guld expanderat, medan gult guld har ansetts vara föråldrat.

Enligt Borochov är 70 till 80 procent av det guld han säljer vitt guld och platina, medan mellan 20 och 30 procent har varit gult och rosa guld. Nu förväntar han sig att de två sista kommer att öka betydligt. Han stöds i denna analys av guldsmed Nerik Shimunov på Crown Jewellers i New York.

- Vi såg en ökning med cirka 20 procent i försäljningen av gult guld från årets början, berättade Shimunov för Reuters.

En tredje guldsmed, Daniel Levy, säger att guldförsäljningen ökade med 10 procent strax efter det kungliga parets förlovning, men främst på grund av ett överskott av vitt guld. Ändå ser han en märkbar förändring över till den gula varianten.