Alrosa lanserar färgade diamanter i Hongkong

Stjärnan i Hongkongs diamantshow: en baddare i lila och rosa färg på 11 karat. Foto: Alrosa

Världens största diamantproducent Alrosa (MCX: ALRS) strävar efter att få in en fot i ”Mittens rike”, i ett försök att komma ikapp huvudkonkurrenten De Beers även på den kinesiska diamantmarknaden, som för närvarande kännetecknas av stabil tillväxt.

Det ryska gruvföretaget levererar för närvarande 5 procent av sina ojämna diamanter till Kina (försäljningen ligger på cirka 180 miljoner dollar), men Alrosa tror att företaget kan göra mycket bättre än så, till exempel att sälja direkt till smyckesbutiker.

Som en del av sina planer att expandera till den kinesiska marknaden kommer Alrosa att hålla företagsgruppens första True Color-auktion av färgade polerade diamanter i samband med mässan Hong Kong Gem & Jewels Fair som arrangeras i september.

Stjärnan på mässan, säger Alrosa, kommer att vara en snygg baddare i djup lila och rosa på 11 karat. Enligt GIA är diamanten den största med dessa färger som någonsin har certifierats av dem. Företaget, som leder den färgade diamantmarknaden, kommer att sälja dessa stenar via en särskild elektronisk plattform.

Auktionen kommer att äga rum regelbundet en eller två gånger om året.

Alrosa (Ryska: АЛРОСА) är en rysk grupp, som består av diamantgruvföretag. Dessa har specialiserat sig på prospektering, gruvdrift, tillverkning och försäljning av diamanter. Företaget leder världen i diamantbrytning i volym.

Gruvorna ligger i västra Yakutien, Arkhangelsk-regionen och Afrika. Alrosa står för 95 procent av landets diamantproduktion och 28 procent av den globala diamantutvinningen.

Källa: Alrosa