Metallbörsen i London kan bli helt elektronisk

The Ring. Skärmklipp: LME

The Ring i London Metal Exchange (LME), det traditionstyngda auktionsrummet i metallbörsen i London där de globala priserna på nio industrimetaller bestäms via budgivning, kan snart vara förpassad till historien. På grund av Covid-19-restriktioner sätts priserna i stället via budgivning på elektroniska plattformar sedan mars 2020 och mycket talar för att upplägget kommer att permanentas.

Sedan nästan 150 år samlas traders i The Ring flera gånger om dagen för att under högljudda rop enas om de globala referenspriserna för industrimetaller som stål, bly, koppar, tenn, kobolt eller nickel. Budgivningen sker genom bestämda ritualer där aktörerna bland annat kommunicerar med gester, ett slags kodifierat teckenspråk, och inte tillåts lämna sina platser under de fyra minuter som budgivningen pågår, med mindre än att de får betala dryga böter.

The Ring överlevde Hong Kong-börsens övertagande av LME 2012, men frågan är om den vara kvar efter pandemin.

Matthew Chamberlain, chef för LME, säger till nyhetskanalen RFI att det inte är ett lätt beslut att stänga The Ring.

– Men vi måste anpassa oss till förändrade marknadsvillkor. Covid-19-pandemin är inte en förevändning för att stänga The Ring men när den varit inställd har elektroniska prissättningar gjort det möjligt att ta emot en ökad och konstant aktivitetsvolym, vilket varit lätt observerbart av ett stort antal deltagare.