Deutsche Bank offentliggjorde nyligen en rapport under rubriken ”Välkommen till litium-jonernas tidevarv”. Rubriken liknar det mesta i dagens massmedia, men den här gången verkar det inte handla om överdrivet optimistisk beskrivning av en ny produkt.
- Vi räknar med att utbudsmarknaden för litium kommer att tredubblas under de närmaste 10 åren, anser Deutsche Banks representanter.
Det bör därmed inte längre finnas någon tvekan om att vi har nått fram till litiumåldern nu när världens största investeringsbank börjar tro på den.
Även om en mängd enskilda investerare sedan länge borde ha lyssnat på informationen om flera innovativa språng angående litium, så betyder det inte nödvändigtvis att det är för sent att agera nu. Med tanke på den nuvarande efterfrågan på litium finns det tillräckligt av litium på i världen för att täcka behovet under de kommande 600 åren.
Det finns dock en rad olösta frågor. Långtifrån allt litium har samma konsistens. Traditionell brytning i urberg för att utvinna litium ur marken håller snabbt på att ge vika för en billigare och effektivare metod som går ut på att driva fram litium med hjälp av saltlösningar. Denna metod ger dock några få inflytelserika aktörer stora fördelar framför andra.
Deutsche Bank varnade för att detta kan vara ett tveeggat svärd om utvinning av litium med hjälp av saltlösningar leder till ett möjligt överflöd på marknaden.
Deutsche Bank hänvisar till tyska testorganisationen TÜV:s jämförande studie om el-och bensindrivna versioner av Mercedes B-klass. TÛV undersökte hela bilens livcykel. Resultatet visade att även med en europeisk energimix släppte bilen ut 24 procent mindre CO 2 än en bensinbil med motsvarande storlek.
Tillgången på litium har de senaste åren kommit i strålkastarljuset till följd av råvarans betydelse vid tillverkning av batterier för bland annat datorer och elbilar och behovet ökar i snabb takt. Litium har hög energidensitet och relativt låg tillverkningskostnad idag tack vare fler tillverkare och växande utvinning.
Chile, Australien, Kina och Argentina står för nära 95 procent för världsproduktionen av litium medan av världens kända tillgångar om uppskattningsvis 11 miljoner ton, cirka hälften finns i södra Bolivia.
Icke desto mindre befinner sig litiumåldern fortfarande i en begynnelsefas, säger varnande röster inom industrin. Företag av alla storlekar flockas till områden i Australien, Kanada och Nevada för att kunna lägga beslag på en bit av kakan, men de flesta av dessa projekt är fortfarande i prospekteringsfas eller har nyligen startat produktionen. Och även om världens största litiumföretag förlorar marknadsandelar, är de långt ifrån ut ur bilden. De flesta stora företag har reserver för mellan 15 och 100 år baserade på 2015 år leveranser.
Enligt Finlands radio YLE har landet Europas största förekomst av litium. Fyndigheterna finns i Mellersta Österbotten i Kaustby, Kronoby och Karlebytrakten. Förekomsten är så rik att gruvbolaget Keliber Oy planerar att inleda gruvdrift inom några år, när alla tillstånd är klara. Avsikten är att producera 6000 ton litiumkarbonat per år.
Investeringsbanken Goldman Sachs uppskattar att 17 procent av litiummarknaden är kopplad till elbilar. Enbart ökningen av elbilarna kommer att tredubbla litiummarknaden fram till år 2025.
Långt in i Atacamaöknen i Chile utvinner kemiföretaget SQM litiumklorid från underjordiska salthaltiga källor. Denna litiumklorid raffineras senare till ämnen som behövs för att tillverka litiumbatterier. I denna avlägsna del av Sydamerika, formad genom miljontals år av utlakning från Anderna, finns en femtedel av världens kända litiumtillgångar.
I Chile finns världens nästa största litiumresurs – efter Bolivia. Att de chilenska fyndigheterna är så intressanta beror på att Chile har kunskapen för att utvinna ämnet och logistiken för att kunna transportera det vidare. Utvinning i det höglänta Bolivia skulle kräva enorma investeringar.
Priserna på litiumkarbonat har enligt Wall Street Journal stigit med 46 procent under 2016-års första kvartal, en ökning som är större än prisökningen under hela 2015 som låg på 28 procent.