Prisraset på järnmalm blev spiken i kistan för Northland. Sedan en grupp svenska investerare drog sig ur i fredags har styrelsen begärt bolaget i konkurs.
Men hoppet om gruvbrytning utanför Pajala lever.
Olav Fjell, Northlands styrelseordförande, kastade in handduken i fredags. Beslutet fattades när en grupp svenska investerare oväntat drog ur finansieringen av det andra rekonstruktionspaketet till krisbolaget sedan 2013.
I måndags svingade han klubban för sitt sista styrelsemöte i Northland, där beslutet om en konkurs med ett skuldberg på nästan fem miljarder kronor fattades.
Ett nederlag
-Vi har inte klarat av att slutföra det vi tog på oss för ett och ett halvt år sedan, säger han till TT.
Men Northland lyckades med Fjell som ordförande pressa kostnaderna rejält. Vid full drift, med vissa investeringar, hade det enligt bolagets beräkningar varit lönsamt med ett järnmalmspris på cirka 80 dollar per ton. Det kan jämföras med lönsamhet vid 120 dollar per ton när Fjell tog över sommaren 2013.
Världsmarknadspriset på järnmalm har dock rasat mer än så, ned med nästan 50 procent i år till under 70 dollar per ton.
Fjell tycker dock inte jobbet har varit bortkastat.
-Det finns en färdig gruva. Det finns malm, som ligger där. Det finns ett fungerande processverk, så jag är helt säker på att det kommer att bli verksamhet i gruvan igen. Frågan är när. Det vet jag inte.
För Pajala kommun, med drygt 6 300 invånare, har gruvan gett inflyttning och rekordlåg arbetslöshet de senaste åren, enligt Kurt Wennberg, kommunstyrelsens ordförande.
-Gruvan har förändrat hela samhällsbilden. Det är den som har byggt upp hela framtidstron, säger han.
På ny kula
När gruvbrytningen avbröts i höstas sysselsatte Northland med underleverantörer cirka 1 500 personer i området. Och med planerade investeringar hade det troligen klättrat upp till över 2 000 arbetstillfällen.
Men inte heller Wennberg har gett upp hoppet om gruvdrift på orten.
-Det mesta är på plats, så att vi tror att det även fortsättningsvis kommer att finnas gruvverksamhet i den här kommunen, säger han.
Konkursen kan i själva verket ge bättre förutsättningar, enligt Wennberg.
-Det blir en helt annan plattform och man kan börja om på ny kula, så att säga.