LKAB:s huvudförhandling med Mark- och Miljödomstolen i Umeå om Leveäniemi har inletts.
– Vi hoppas på en positiv dom och att vi får verkställighetsförordnade så att vi kan ta domen i anspråk och påbörja de kritiska anläggningsarbetena samt efterföljande gruvproduktion, säger Peder Nensén, sektionschef på bolagets tillväxtavdelning, i ett pressmeddelande.
LKAB hade räknat med att gruvan skulle vara i produktion redan för två år sedan. Anledningen till att det har fördröjts är att Naturvårdsverket anser att LKAB:s ansökan har stora brister och att vattendragen skulle kunna ta skada.
– Brytningen i Leveäniemi kommer innebära att man bryter sju gånger mer malm än vad som bryts i Gruvberget idag, så det är en ganska påtaglig utökning av verksamheten i hela området. Och det här kommer säkerligen att märkas. Det vi disskuterar idag är hur man ska begränsa effekten av det här, säger David Berggårds från länsstyrelsen i Norrbotten under huvudförhandlingen, enligt nsd.se.
LKAB:s direktör för teknik- och affärsutveckling, Per-Erik Lindvall, är av en annan åsikt.
– Det är miljöpåverkande, det kommer låta av verksamheten, det är buller, det dammar om den och den hanteras i mängder av vatten. Och det måste man göra på ett ansvarfullt sätt och det tycker jag att vi under 125 år utvecklat en bra teknologi för, så jag känner mig trygg med att vi levererar bra miljöprestanda, säger Per-Erik Lindvall, enligt nsd.se.
Enligt LKAB:s beräkningar kostar uppskjutandet av gruvstarten bolaget 14 miljoner kronor per dag.