Det är möjligt att Lappland Goldminers kommer att sälja sitt anrikningsverk för Ersmarksberget när bolaget beslutat att inte starta någonguldproduktion där. Det säger guldbolagets finanschef Anders Haker till Nyhetsbyrån Direkt.
- Jag har svårt att se att verket kommer att stå kvar utan i så fall är det bättre att montera ned det och sälja det på andrahandsmarknaden, säger han.
Är det så att huvudalternativet är att sälja av anrikningsverket till en
utomstående aktör?
- Ja, det kan mycket väl vara så. Men vi ska först gå igenom alla alternativen innan vi fattar beslut, uppger Anders Haker.
Vad skulle prislappen kunna vara på ett sådant här begagnat verk?
- Jag vet att det har sålts liknande verk för mer än 50 miljoner kronor. Det kostar 500 miljoner att köpa ett nytt men att sedan uppskatta ett exakt andrahandsvärde är svårt. Men vi måste göra en värdering av verket först", säger
Anders Haker.
Vad gäller Fäboliden-projektet hyser Anders Haker goda förhoppningar om att till slut kunna finansiera projektet givet nuvarande gulpriser.
-Om man skulle producera guld i Fäboliden och kunna sälja det till dagens priser är det ju väldigt lönsamt", säger han.
Utvärderingsstudien av Fäbolidenprojektet bedöms vara klar någon gång under 2012.
- Absolut kommer studien att vara klar under nästa år, sedan om det blir maj eller augusti kan jag inte säga, uppger Anders Haker.
Hur mycket pengar skulle ni behöva för att kunna finansiera Fäboliden-projektet?
- För ett år sedan var bedömningen ungefär 1,2 miljarder kronor. Och det blir iså fall en kombination av att vi går till aktieägarna och externa långivare, där majoriteten av beloppet ska komma från långivarna", säger finanschefen.
Han fortsätter:
- Känslan kring Fäboliden-projektet är bra under rådande guldpriser och det är klart att den där fyndigheten kommer att komma i drift. Det tror jag.
Ni kommer alltså att lyckas med finansieringen?
- Det tror jag men jag kan inte säga när i tiden vi gör det. Men det är en prisfråga. Sjunker guldpriset till 1 400 dollar per uns är jag inte lika övertygad, men vid rådande priser om 1 700 förbättras ju förutsättningarna. Och
skulle dagens pris hålla i sig i sex eller tolv månader blir förutsättningarna ännu bättre, för då förbättras de historiska snittpriserna, säger Anders Haker.
(Henrik Svensson/Nyhetsbyrån Direkt)